Joulu on vahvasti perinteiden aikaa. Monella suvulla ja perheellä on omat perinteensä niin ruoan kuin muun joulun vieton suhteen. Perinteisyys ei kuitenkaan tarkoita paikoilleen pysähtymistä ja pidättäytymistä uusilta tuulilta, vaan perinteet tarjoavat hyvän pohjan, jonka varaan uutta voi turvallisesti rakentaa.

Jouluruoka maistuu parhaimmalta, kun keittiössä on ollut useampi käsipari tekemässä ja ruoka on valmistettu yhteistyönä. Jokaiselle löytyy varmasti sopivaa tekemistä! Yhdessä tehden joulumieli säilyy ja aikaa jää tekemisen lomassa iloiseen rupatteluun. Pöydän kattaja voi esimerkiksi ilahduttaa muita joululaululla. Osa ruoasta kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä. Työtä kannattaa suunnitella, jolloin sitä voi jaksottaa ja tehdä limittäin. Kotiruoanlaittoon kuuluu, että annoksissa näkyy rehellinen kädenjälki. Tämä on syytä muistaa joulunakin!

Joulumenu on suunniteltu neljälle henkilölle ja ruokamäärät laskettu niin, että menusta riittää noin kahdelle ateriakerralle, jouluaatolle ja joulupäivälle. Jouluruokiahan voi maistella jo pitkälti ennen joulua, ja monella on esimerkiksi koulussa tai työpaikalla jouluateria. Kaiken kaikkiaan ruokaa voi varata ruokailijaa kohden 300–400 grammaa ruokailukertaa kohden. On kuitenkin hyvä muistaa, että ruokailijoilla on yleensä lempiruokia, jolloin tarkkaa menekkiä on mahdotonta arvioida. Joulupöytään ruokaa on mielekästä varata riittävästi, jotta se ei lopu kesken. Toisaalta valmiin ruoan säilyttämiseen tarvitaan runsaasti kylmäsäilytystilaa, mitä pienemmissä asunnoissa ei välttämättä ole. Samojen ruokien syöminen päivästä toiseen voi myös tuntua tylsältä. Lisäksi ympäristön kannalta ei ole järkevää, jos ruokaa joudutaan heittämään pois.

Ruokaohjeet ovat marttojen reseptipankissa.

***

Menu

Rukiiset poroleivokset

***
Tuorejuustotäytteinen possurulla, kermainen karpalokastike
Sitruunainen uunisiika
Limettimarinoitu lohi
***
Mantelinen porkkanavuoka
Kaalicocktail
Kaki-punajuurisalaatti
***
Jouluinen vuokaleipä
***
Luumuinen riisikakku
Vaalea appelsiini-kardemummaglögi
tai
Kuuma omenamehu

Jaa sivu