Haluatko vahvistaa oppilaittesi valmiuksia tehdä kestävän kehityksen mukaisia valintoja omassa arjessa? Tai lisätä heidän tietoisuuttaan ilmastonmuutoksen vaikutuksista globaalissa etelässä? Kiinnostaako, millaista ruokaa etiopialaisen nuoren lautaselta löytyy?

Martan matkalaukusta -työpajat tukevat oppiainerajat ylittävää ilmiöpohjaista oppimista sekä ekososiaalisen sivistyskäsityksen syntymistä, mitkä ovat perusopetuksen keskeisiä tavoitteita opetussuunnitelman mukaan.

Työpajat sopivat hyvin osaksi muun muassa äidinkielen-, maantiedon- tai kotitalousopetusta. Työpajoja voi toteuttaa myös yhteisopetuksena esimerkiksi niin, että varsinainen työpaja pidetään maantiedon tunnilla ja kotitalouden tunnilla puolestaan tutustaan etiopialaiseen ruokakulttuuriin ja valmistetaan perinteisiä etiopialaisia ruokia. Lisäksi materiaaleja voi hyödyntää osana koulujen ilmiöpäiviä.

Nämä maksuttomat opetusmateriaalit on suunniteltu yläkouluihin ja lukioihin, mutta niitä saa hyödyntää vapaasti myös muihin tarkoituksiin.

Työpajoja voi hyödyntää myös etäopetuksessa.

Työpajojen teemat

Ruokaturva

  • Teema: kestävä kehitys.
  • Mitä ruokaturva tarkoittaa ja miten se näkyy Etiopiassa ja Suomessa? Miten voin tehdä ruokaturvaa tukevia valintoja omassa arjessani?

Ilmastonmuutos

  • Teema: ilmastonmuutos, maahanmuutto.
  • Miten ilmastonmuutos vaikuttaa etiopialaisten arkeen? Entä omaan arkeeni? Miten voin tehdä ilmastonmuutosta hillitseviä tekoja omassa arjessani?

Etiopian matkakertomus

  • Teema: sukupuolten tasa-arvo.
  • Millaista on vammaisten naisten arki Etiopiassa? Mitä on kehitysyhteistyö ja miten voin tukea sitä?

Lisätietoja: olga.aula@martat.fi