Uudenmaan Martoilla on myynnissä ruis-, vehnä- ja gluteenitonta kaura-tattarijuurta. Kuivatun juuren hinta on 10€/kpl (+ postikulut 5€). Pakkauksessa on n. 1 dl tuoretta juurta kuivattuna. Juuren voi myös hakea meidän Kampin toimipisteestä erikseen sovittuna ajankohtana, jolloin postikuluja ei luonnollisesti synny. Tilaa juurta sähköpostitse: tilaukset.uusimaa@martat.fi

Tälle sivuille olemme koonneet ohjeita kuivatun juuren hyödyntämiseen kotona.

Juuren käyttö

Leipäohjeissa usein mainitaan esimerkiksi 100 g aktiivista tai käyttövalmista juurta. Tällä tarkoitetaan sitä, että juuri, on kuplivaa ja tuoksuu raikkaan happamalta. Saadaksesi juuresta käyttövalmista, sitä täytyy herätellä eli ruokkia. Usein tämä tehdään kaksi kertaa ennen leivontaa. Jos juuri on jääkaapissa aktiivisessa käytössä, voi yksikin herättely riittää.

Kuivatun juuren herättäminen

Sekoita n. 2 vuorokautta ennen leipätaikinan tekemistä:

  • 2 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 dl jauhoa
  • Kuivattu hapanjuuri murskattuna

Peitä löyhästi kannella ja jätä lämpimään paikkaan. Anna vellin käydä noin kahden vuorokauden ajan tai kunnes juuri kuplii kunnolla. Ruoki toisena päivänä lisäämällä 2 rkl vettä ja 2 rkl jauhoa. Sekoita ja jätä käymään. Valmis juuri tuoksuu ja maistuu happamalta ja sen pinnalla on kuplia.

Ota 1 dl valmista juurta talteen seuraavaa leivontakertaa varten (Säilytä taikinajuuri pakastimessa tai kuivaa se ohuena levynä. Jos leivot säännöllisesti, säilytä juurta jääkaapissa) Käytä loppu, aktiivinen hapanjuuri, esimerkiksi leivän leipomiseen.

HUOM! Jos herättelet gluteenitonta juurta, sitä pitää yleensä ruokkia 2 krt/pvä.

 

Juuren säilyttäminen

Leipäjuuri säilyy parhaiten pakastettuna tai kuivattuna. Juuren voi säilyttää myös jääkaapissa, mutta tällöin juurta on ruokittava vähintään kerran viikossa.

Jääkaapissa

Hapanjuurta pitää ruokkia, jotta se pysyy elossa ja säilyy käyttökelpoisena. Juuri ruokitaan niin, että otetaan suurin osa siitä pois, ja annetaan juurelle jauhoja ja vettä. Esimerkiksi niin, että alkuperäistä juurta jää purkkiin n. 10-20 g ja se ruokitaan 30 g:lla vettä ja 30 g:lla jauhoja. Ruokinnan jälkeen ei tarvitse odottaa, että juuri herää ja kohoaa, vaan sen voi laittaa suoraan takaisin jääkaappiin.

Vinkkejä

  • Juuren määrä kannattaa pitää mahdollisimman pienenä, ettei jauhoja kulu hukkaan.
  • Ruokinnassa yli jäänyttä juurta voit käyttää esim. lettutaikinaan.
  • Hapanjuuren pinnalle voi erottua kirkasta nestettä. Tämä ei haittaa, lisää tuolloin juureen vain lusikallinen jauhoja ja sekoita sitä kunnolla.
  • Hapanjuuri voi tuoksua hyvin voimakkaalta. Jos epäilet, ettei juuresi ole kunnossa, älä hätäile – mikäli juuren pinnalla ei näy hometta, voit jatkaa sen kasvattamista.

Kuivaaminen

Taikinan kuivaaminen tiinun seinämille seuraavaa leivontakertaa varten on perinteinen ja toimiva konsti, jolla juuri pysyy leivontakuntoisena. Kotona juuren voi kuivattaa painelemalla sen hyvin ohueksi levyksi leivinpaperin päälle. Juurta kuivataan uunissa, jonka lamppu on päällä, luukku raollaan yön yli. Voit myös käyttää hyötykasvikuivuria, mutta käytä tällöin matalinta lämpötilaa. Juuri on hyvä kääntää kuivauksen puolivälissä, jotta se varmasti kuivuu täysin. Juuri on riittävän kuiva, kun se rapsahtaa taitettaessa rikki ja on täysin kuivaa.

Pakastaminen

Juuren voi pakastaa muoviin käärittynä. Pakastettaessa pitkään osa juuren bakteereista kuolee, joten sen herättelemiseen on varattava jopa kaksi vuorokautta. Pakastimessa juuri säilyy hyvin puolesta vuodesta vuoteen. Pitkäksikin aikaa pakastimeen unohtunut juuri voi kuitenkin vielä toimia hyvin, kunhan sitä malttaa herätellä joka päivä ruokkien muutaman päivän ajan. Saat vanhalla juurella todennäköisesti paremman leivontatuloksen, kuin jos kasvattaisit kokonaan uuden juuren.