Vuoden 2023 käsityötekniikka: kirjonta

Vuonna 2023 Marttojen käsityöteema on materiaalien luova ja kestävä käyttö. Vuoden käsityötekniikka on kirjonta, joka inspiroi käyttämään erilaisia värejä ja materiaaleja. Tältä sivulta löydät kootusti toimintaideoita kässämarttailuun sekä ohjeita kirjontaan.

Vuoden aikana martat vaikuttavat eduskuntavaaliehdokkaisiin aktivismikirjonnalla, osallistuvat valtakunnallisiin etäkässäkahviloihin, järjestävät käsityötarvikkeiden vaihtotapahtumia ja tapaavat toisiaan marttailloissa. Käsityötekniikkana kirjonta antaa moninaiset mahdollisuudet luovuuteen, erilaisten kirjontapistojen opetteluun ja vastuulliseen materiaalien valintaan.

Kirjonnalla on pitkä ja arvostettu historia. Sen juuret kulkeutuvat yli 3000 vuoden taakse Aasiaan, eikä nykyisin maailmassa mitä luultavammin ole paikkaa, jossa kirjontaa ei jossain muodossa harrastettaisi. Ympäri Suomen kirjonnalla on paikallisia vaikutteita, joita on hyvä hyödyntää vuoden 2023 käsityötoimintaa suunnitellessa. Perinteisesti kirjonta on yhdistetty tekstiilien käyttöiän pidentämiseen, mutta ajan saatossa kirjonnan esteettinen arvo on kasvanut ja käyttökohteiden määrä on lisääntynyt.

Kirjonnassa voi hyödyntää lankojen, nauhojen ja kankaiden lisäksi luonnonmateriaaleja ja helmiä – oikeastaan kirjontaluovuus on loppumaton. Yleisimmin kirjontaa varten tarvitaan neula, aluskangas ja lankaa. Käsityötä suunnitellessa ja materiaaleja valitessa on hyvä miettiä, mitä olet tekemässä ja kenelle. Sitten vain valitsemaan materiaalit ja pistotyypit. Tältä sivulta löydät ideoita sekä ohjeita kirjontaan.

Kirjontaideoita

Tälle sivulle päivitetään vuoden 2023 aikana muita kirjontaideoita.

Etäkässäkahvilat

Vuoden 2023 aikana Marttaliitto järjestää eri teemaisia etäkässäkahviloita. Kahviloiden vetäjinä on taitavia kässämarttoja, jotka neuvovat Teams-linjoilla käsitöiden tekemistä.

Syksyn kässäkahviloissa kirjotaan, fiilistellään tilkkutöitä ja jaetaan villasukkavinkkejä. Tervetuloa mukaan!

  • 30.8. Aiheena kirjonta ja vetäjänä Tanja Rantanen. Ilmoittaudu mukaan täällä!
  • 12.10.  Aiheena muistojen tilkkutyöt ja vetäjänä Kirsi Peltola. Ilmoittaudu mukaan täällä!
  • 14.11. Aiheena villasukkavinkit. Ilmoittaudu mukaan täällä!

Marttaillan malli: Muistojen käsityö

Muistelkaa yhdessä marttaillassa aiemmin tekemiänne käsitöitä. Uusinna joku vanhoista käsitöistäsi samalla siihen liittyviä muistoja muille jakaen. Löydät ohjeet tähän marttaillan malliin täältä. 

Marttaillan malli: Käsityötarvikkeet kirpparilta

Suunnatkaa yhdessä kirpparille, aarreaittaan, etsimään mielenkiintoisia materiaaleja, tuoksuja ja värejä, jotka inspiroivat toteuttamaan. Seuraavalla tapaamiskerralla tehkää yhdessä muistojen tilkkutöitä löytämistänne kankaista, nauhoista ja koristeista. Täältä löydät ohjeet kirppariretken toteutukseen. 

Käsityö- ja askartelutarvikkeiden vaihtotapahtuma

Käsityö- ja askartelutarvikkeiden vaihtotapahtumissa itselle tarpeeton ja varastoihin kertynyt löytää uusille käyttäjille. Samalla neuvotaan kestävää tekstiilien käyttöä Garderobi-aineiston avulla. Ohjeet vaihtotapahtuman järjestämiseen löydät täältä.

Kudelmia-blogi

Kässämarttojen blogi käsitöistä juontuvista muistoista, tunteista ja ajatuksista. Kudelmia-blogi on aivan uusi vuonna 2023 käynnistetty inspiraation ja myötäelämisen tapa kässämartoille ja käsitöistä kiinnostuneille. Jokainen käsityö sulkee silmukoihinsa toiveita, tunteita ja tottumuksia, jotka eivät aina tule sanotetuiksi. Tämä on paikka kirjoittaa ne muistiin tai lukea ne toisten teksteihin samaistuen. Voit ilmoittautua halukkaaksi blogikirjoittajaksi Emilialle emilia.laine@martat.fi!