Hallitse rahojasi Viikko 3: Luotot ja velat

Olet edennyt jo valmennuksemme kolmannelle viikolle, hienoa! Toivomme, että olet saanut kahdesta ensimmäisestä viikosta uusia ajatuksia tulevaan varautumista varten. Tällä viikolla käsittelemme aihetta, jota kannattaa pohtia ennemmin kuin myöhemmin: luottoja ja velkoja.

Tärkein hoksaamani asia lainojen suhteen oli se, että kun tulot pienenivät eläkkeellä, lainaa oli vielä maksettavana. Jos jotain tekisin nyt toisin, niin maksaisin lainat pois työuran aikana.

Meitä ohjataan nykyään usein hankkimaan asioita velaksi, ja rahaa on helppo käyttää enemmän kuin sitä ehkä on. Monet kaupat tarjoavat esimerkiksi osamaksuja ostosten yhteydessä, ja monet palvelut laskutetaan automaattisesti kuukausittain. Velkoja on useita eri tyyppisiä, kuten osamaksut, luottokortit ja joustoluotot. Niitä usein jopa tyrkytetään meille mainoksissa. On siis hyödyllistä kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla rahoittaa hankinnat.

Joskus voi olla järkevääkin hankkia asioita lainarahalla. Useimmiten kuitenkin pätee sääntö, että velaksi ei kannata elää. Velka ei ole mustavalkoisesti joko hyvä tai huono asia. On hyvä pysähtyä pohtimaan omia luotonkäyttötapoja sekä asenteita velkaantumista kohtaan. Pohdinnan tueksi kokosimme luotonkäyttöön liittyviä mahdollisuuksia ja riskejä. Mitä mieltä sinä olet?

Mahdollisuudet:
  • Luotto mahdollistaa isompien hankintojen tekemisen
  • Luoton avulla on mahdollista hallita menoja muuttuneessa elämäntilanteessa
  • Luottokortilla maksaminen voi olla turvallisempi vaihtoehto verkko-ostamisessa
  • Luottokortilla voi saada korotonta maksuaikaa
Riskit:
  • Luotonkäyttö voi hämärtää käsitystämme siitä, mihin omat rahat riittävät sekä houkutella impulsiivisiin kulutuspäätöksiin
  • Voimme yliarvioida omat kykymme selviytyä luoton takaisinmaksusta ja ajautua maksuvaikeuksiin
  • Elämäntilanteen muuttuessa velka voi johtaa velkakierteeseen
  • Luotolla joudumme maksamaan usein enemmän verrattuna käteisellä maksamiseen (luoton korot ja kulut)
  • Velaksi ostaminen on kuluttamista etukäteen, jolloin rahaa on tulevaisuudessa vähemmän käytettävissä

Hyvä tavoite on, että eläkkeellä ei ole lainkaan velkaa tai sitä olisi mahdollisimman vähän, sillä eläkkeellä rahaa tulee todennäköisesti olemaan vähemmän käytettävissäsi kuin nyt. Toisaalta eläkkeellä voi joutua nostamaan velkaa syystä tai toisesta. Silloin on tärkeää, että maksusuunnitelma on realistinen ja lainanlyhennysten lisäksi pystyy huolehtimaan muista menoista.

Viikon tehtävä: Tutustu velka-aiheeseen tarkemmin

Tällä viikolla tehtävänä on selkiyttää ajatuksiasi velkojen suhteen. Takaamme, että tämä auttaa sinua, mikäli harkitset velan ottamista tai sinulla on jo velkaa.

Olet tehnyt tämän viikon tehtävän ja pohtinut omaa suhdettasi lainoihin ja velkoihin, hyvä hyvä!

Jatkoporinat verkossa! Jos et ole jo liittynyt Facebookin Hallitse rahojasi -ryhmään, niin tee se nyt. Ryhmässä voit keskustella muiden kanssa viikon teemasta ja saada rahanarvoisia vinkkejä.

Valmennuksemme seuraavalla kerralla käsittelemme säästämistä. Jos haluat tutustua tulevan viikon teemaan jo nyt, näet sen täältä.