Hedelmäkakku

30 annosta

Valmistusohje

300 g suolatonta voita
½ l omenamehua
noin 1 kg kuivia hedelmiä, esim. tummia ja vaaleita rusinoita sekä taateleita
1 tl soodaa
2 1/3 dl vehnäjauhoja (150 g)
4 dl jauhettua mantelia (150 g)
½ tl vastajauhettua muskottipähkinää
yhden sitruunan ja appelsiinin hienoksi raastettu kuori
(tomusokeria)

  1. Lämmitä uuni 160°C:seen.
  2. Voitele irtopohjavuoka voilla ja vuoraa se leivinpaperilla. Pistä vuorattu vuoka jääkaappiin odottamaan.
  3. Sulata voi kattilassa, lisää omenamehu, rusinat ja pieneksi leikatut taatelit. Keitä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.
  4. Kaada isoon kulhoon jäähtymään noin 10 minuutiksi.
  5. Sekoita joukkoon ruokasooda, se kuohuu hetken.
  6. Vatkaa nopeasti joukkoon vehnäjauhot, jauhettu manteli, muskotti sekä sitruskuoriraaste.
  7. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja peitä leivinpaperilla.
  8. Paista 2 ½ tuntia.

    Kakkua voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta hyvin peitettynä se säilyy useita viikkoja.
    Pinnalle siivilöity tomusokeri parantaa kakun synkähköä ulkonäköä.
Hiilijalanjälki
0.17 kg CO2 ekv
  • Energia 202 kcal/annos
  • Rasva 11.2 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 5.4 g
  • Proteiini 3 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 30.2 g
  • Sokerit 16.8 g
  • Kuitu, kokonais- 3.5 g
  • Natrium 50.2 mg
  • Kalsium 38.4 mg
  • Rauta 0.9 mg
  • C-vitamiini 6.9 mg