Hernerisotto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/01/martat_koti_ja_keittio_25_herneet_hernerisotto_vaaka_h.jpg
Hernerisotto
Raikas risotto herneistä! Kesäaikaan voit valmistaa risoton myös tuoreista herneistä. Riivi herneet paloista, ja keitä herneitä suolalla maustetussa vedessä ennen risottoon lisäämistä.
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Isänpäivä
- Itsenäisyyspäivä
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasviproteiini
- Kasvis
- Kesä
- Kevät
- Pastat, wokit ja kastikkeet
- Äitienpäivä
Valmistusohje
2 pss pakasteherneitä
2 salottisipulia
4 rkl margariinia
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl suolaa
n. 1 l kasvislientä
2 dl pecorinoa tai parmesaania raastettuna
mustapippuria myllystä
Päälle:
n. 2 dl tuoretta basilikaa tai minttua hienonnettuna
- Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaan. Soseuta puolet sulatetuista herneistä sauvasekoittimella. Mikäli herneet eivät soseudu, lisää joukkoon tilkka vettä. Siirrä syrjään odottamaan.
- Kuori ja hienonna salottisipulit. Sulata margariini kasarissa tai kattilassa. Lisää joukkoon öljy. Lisää riisit ja hienonnetut salottisipulit, kuullota. Lisää valkoviini ja kiehauta, kunnes viini on haihtunut. Lisää suola.
- Lisää hiljalleen lämmintä kasvislientä risoton joukkoon. Lisää lientä vasta, kun edellinen osuus on imeytynyt. Hämmennä tarvittaessa. Kypsennä risottoa keskilämmöllä, kunnes riisit alkavat olla kypsiä. Ole tarkkana, ettet kypsennä risottoa liikaa.
- Sekoita loppuvaiheessa joukkoon soseutetut herneet. Lisää mukaan myös kokonaiset herneet. Kuumenna.
- Lisää joukkoon juusto sekä mustapippuria myllystä. Laita päälle hienonnettua basilikaa tai minttua. Tarkista maku. Risoton kuuluu jäädä löysäksi. Risotto on ruokalaji, joka ei odota ruokailijaa – se tulee nauttia heti.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
0.95 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 641 kcal/annos
- Rasva 20.3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 7.3 g
- Proteiini 18.9 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 84.2 g
- Sokerit 9.2 g
- Kuitu, kokonais- 6.2 g
- Natrium 1940.7 mg
- Kalsium 305.8 mg
- Rauta 5.1 mg
- C-vitamiini 29.3 mg
Pääraaka-aineet
-
1 ripausMustapippuri
-
0.84 cupJuustoa, parmesan, raastettu
-
0.84 cupValkoviini, kuiva
-
1 iso annos (100.0 g)Basilika, tuore
-
4.2 cupKasvisliemi
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
1.69 cupRiisi puuroutuva
-
2 rklRypsiöljy
-
4 rklMargariini 40%, lätta
-
140 gSalottisipulia
-
400 gHerne