Juures-luumusalaatti

Juures-luumusalaatti on runsas ja ruokaisa, kun se höystetään keitetyllä ohralla. Salaatti maistuu osana joulupöytää tai aattopäivän lounaana, mutta sopii myös arkena lounasrasiaan.

6 annosta

Valmistusohje

n. 400 g juureksia (esim. palsternakkaa, porkkanaa ja lanttua)
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 rkl saksanpähkinöitä
1 dl kuivattuja luumuja
2 ruukkua jääsalaattia tai muuta salaattia
1 ruukku persiljaa
1,5 dl maustamatonta jogurttia
1 tl hunajaa
1 tl sinappia
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
100 g fetaa tai sinihomejuustoa

  1. Pese juurekset ja kuori tarvittaessa. Pilko ne tangoiksi, kuutioiksi tai viipaleiksi ja siirrä uunivuokaan. Pirskottele päälle öljy ja lisää suola ja pippuri. Kääntele juureksia öljyssä. Paahda 200 asteessa 20–30 minuuttia palojen koon mukaan.
  2. Keitä ohrasuurimot kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  3. Rouhi pähkinät ja silppua luumut pienemmiksi. Pese ja revi salaatti palasiksi. Silppua persilja.
  4. Sekoita isossa kulhossa jogurtti, hunaja, sinappi, oliiviöljy ja sitruunamehu. Kumoa päälle kypsä ohra ja juurekset ja sekoita hyvin. Kääntele joukkoon myös salaatti ja suurin osa persiljasta.
  5. Kumoa salaattiseos laakealle tarjoiluvadille. Ripottele pinnalle murusteltu juusto ja loput persiljasta.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.65 kg CO2 ekv
  • Energia 244 kcal/annos
  • Rasva 11.8 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 3.2 g
  • Proteiini 7.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 33.5 g
  • Sokerit 9.6 g
  • Kuitu, kokonais- 5 g
  • Natrium 452 mg
  • Kalsium 174 mg
  • Rauta 1.7 mg
  • C-vitamiini 37.3 mg