Kotijuusto

Kotijuusto valmistetaan kulutusmaidosta ja rasvaisesta piimästä. Kulutusmaito on vanha nimitys täysmaidolle, jossa on korkea rasvapitoisuus.

G
10 annosta

Valmistusohje

3 l kulutusmaitoa
1 l talouspiimää
1 prk kermaviiliä (ei kevyt)
3 kananmunaa
suolaa, voita

Ohjeesta tulee yksi isompi juusto tai kaksi pientä. Kotijuusto valmistetaan kulutusmaidosta ja rasvaisesta piimästä, jotta juustomassan hera erottuu. Laktoosittomasta maidosta ja kevyt tuotteista heran erottuminen voi olla heikompaa ja juustoa saadaan vähemmän.

  1. Kiehauta maito isossa kattilassa. Sekoita, palaa helposti pohjaan.
  2. Sekoita toisessa astiassa valmiiksi piimä, kermaviili ja munat.
  3. Kun maito kiehahtaa, kaada piimäseos joukkoon ja sekoita vain kerran varovasti sekaisin.
  4. Tämän jälkeen juustoa ei saa sekoitella, muuten juustomassa hajoaa.
  5. Laita kattilaan kansi päälle ja anna hautua omalla lämmöllä sammutetulla liedellä irtoritilän tms. päällä 30-60min.
  6. Siivilöi juustomassa harson tai tiheän siivilän läpi.
  7. Mitä tarkemmin hera poistetaan, sitä kovempi juustosta tulee. Kotijuuston tarkoitus olisi olla pehmeähköä.
  8. Kun juustomassa on eroteltu, mausta suolalla. Maista.
  9. Juuston voi laittaa juustomuottiin harson kera valumaan ja antaa kylmässä tiivistyä pienen painon alla.
  10. …tai uunijuustoa saat kaatamalla löysän massan pyöreään uunivuokaan ja voinokare päälle. Paista uunissa 200 asteessa n.15-20min ja anna pinnan hieman ruskistua.

Vinkki. Hyödynnä jäljelle jäänyt hera leipätaikinaan.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.61 kg CO2 ekv
  • Energia 220 kcal/annos
  • Rasva 10.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 6.1 g
  • Proteiini 13.4 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 20.8 g
  • Sokerit 17 g
  • Kuitu, kokonais- 0 g
  • Natrium 661.1 mg
  • Kalsium 470.5 mg
  • Rauta 0.6 mg
  • C-vitamiini 3.8 mg