Lehtikaali-palsternakkasalaatti
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/11/marttaliitto_joulu_palsternakkalehtikaalisalaati_vaaka_h.jpg
Lehtikaali-palsternakkasalaatti
Valmistusohje
2 palsternakkaa
400 g lehtikaalia
n. 1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl saksanpähkinöitä
Krutongit:
2 viipaletta setsuuria tai muuta makeahkoa leipää
1 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
Hunaja-sinappikastike:
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl kokojyväsinappia (esim. Dijon)
1 rkl juoksevaa hunajaa
6 rkl rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria
- Kuori palsternakat. Halkaise ne pitkittäin ja viipaloi noin puolen sentin paksuisiksi puolikiekoiksi. Pirskottele pinnalle n. 1 rkl rypsiöljyä ja ripottele hieman suolaa. Levitä palat leivinpaperille uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa, kunnes palat ovat kypsiä.
- Käsittele sillä välin lehtikaali. Pese lehdet ja ravistele liika vesi pois. Irrota paksut lehtiruodit. Revi lehdet kulhoon ja lisää 1 rkl rypsiöljyä sekä 0,5 tl suolaa. Hiero öljy ja suola lehtiin, jolloin ne pehmenevät.
- Paloittele saksanpähkinät noin neljään osaan.
- Valmista krutongit. Leikkaa leipäviipaleet n. 2 cm x 2 cm paloiksi. Pirskottele niiden pintaan 1 rkl rypsiöljyä ja ripottele hieman suolaa. Levitä leipäpalat leivinpaperille uunipellille ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes palat ovat hieman paahtuneet.
- Valmista kastike. Yhdistä kaikki ainekset kannellisessa purkissa ja ravista voimakkaasti. Maista ja lisää halutessasi suolaa ja/tai mustapippuria.
- Kokoa salaatti. Yhdistä kulhossa lehtikaali, palsternakka ja krutongit. Kaada joukkoon kastike ja sekoita hyvin. Levitä salaatti tarjoiluvadille ja ripottele päälle saksanpähkinät.
0.57 kg CO2 ekv
- Energia 542 kcal/annos
- Rasva 41.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.1 g
- Proteiini 8.2 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 32.3 g
- Sokerit 15.1 g
- Kuitu, kokonais- 5.6 g
- Natrium 1184.8 mg
- Kalsium 108.7 mg
- Rauta 2.1 mg
- C-vitamiini 120.9 mg
Testattu Marttakeittiössä
Pääraaka-aineet
-
0.25 tlSuola, pöytäsuola
-
2 rklOmenaviinietikka
-
1 rklRypsiöljy
-
2 viipaleLeipä, pan dulce, makea hiivaleipä
-
40 gPähkinä, saksanpähkinä
-
400 gLehtikaali
-
2 kplPalsternakka
-
0.5 tlMustapippuri
-
3 tlDijon-sinappi
-
2 rklRypsiöljy
-
6 rklRypsiöljy
-
1 rklHunaja
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
1 tlSuola, pöytäsuola