-
Avainsanat:
- Liha- ja makkararuoat
Valmistusohje
Lihapullat
400 g jauhelihaa
0,5 dl korppujauhoja
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 sipuli
1 kananmuna
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa
Sekoita jauhelihan joukkoon korppujauhot, kermaviili, hienonnettu sipuli, kananmuna ja mausteet.
Pyöritä taikinasta kostutetuin käsin pieniä lihapullia leivinpaperin päälle. Paista kypsiksi 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoile valkosipuliperunoiden ja ruskean kastikkeen kanssa.
Vinkki! 1/3:n jauhelihasta voi korvata raastetuilla kasviksilla tai juureksilla.
Haudutetut valkosipuliperunat
8-10 perunaa
1 iso sipuli
3 rkl öljyä
3 dl kasvislientä
4 valkosipulinkynttä
mustapippuria
Pese, kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja hauduta öljyssä kattilassa.
Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sitten perunaviipaleet ja hauduta hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen.
Mausta murskatulla valkosipulilla ja mustapippurilla. Lisää kypsymisen loppuvaiheessa vielä pieni tilkka nestettä, jotta saat parhaat maut talteen.
Ruskea kastike
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kiehuvaa vettä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
Sulata voi paistinpannussa ja lisää ripotellen vehnäjauhot. Ruskista jauhot lastalla käännellen.
Kaada joukkoon kiehuva vesi samalla sekoittaen. Mausta kastike ja keitä miedolla lämmöllä ilman kantta muuta minuutti välillä sekoittaen, kunnes kastike sakenee.
Voit tarjoilla kastikkeen erikseen tai lisätä lihapullat kastikkeen joukkoon.
Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki
- C-vitamiini 14.4 mg
- Rauta 2.9 mg
- Kalsium 70.7 mg
- Natrium 10943.6 mg
- Kuitu, kokonais- 2.3 g
- Sokerit 3.1 g
- Hiilihydraatti erotuksena 43.4 g
- Proteiini 30 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 25 g
- Rasva 46.8 g
Ainesosat
-
3 rklVoi
-
24 gVehnäjauho, valkoinen
-
1.5 tlSuola, pöytäsuola
-
10 kplPeruna, punnittu kuorineen
-
1 kplSipuli
-
3 rklRypsiöljy
-
300 gKasvisliemi
-
28 gValkosipuli
-
400 gJauheliha, sika-nauta
-
30 gJauho, korppujauho
-
200 gKermaviili, rasvaa 10-12%
-
1 kplSipuli
-
1 kplKananmuna, kuorineen punnittu
Pirjo Orvokki Teranne
iksi toiset sanovat, että kastikkeeseen pitää lisätä kylmää vvettä, ei kiehuvaa? Jauhot kuulema sekoittuvat kylmään veteen paremmin. Pitääkö paikkansa?
Emmi Tuovinen
Hei,
voit kokeilla myös kylmään veteen. Kokemuksemme mukaan onnistuu varmemmin kiehuvalla vedellä, kun kastikkeen lämpötila ei laske.