Maa-artisokkaohratto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/10/marttaliitto_maa_artisokkaohratto_vaaka_h2.jpg
Maa-artisokkaohratto
-
Avainsanat:
- Kasvikset
- Kasvis
- Sadonkorjuu
- Syksy
Valmistusohje
500 g maa-artisokkia
1 rkl öljyä
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
3 (120 g) salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 1/4 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 1/2 dl (50 g) parmesaania raastettuna
2 rkl sitruunanmehua
ripaus mustapippuria
1/2 tl suolaa
2 rkl voita
tuoretta timjamia
ripaus suolaa
- Pese maa-artisokat juuresharjalla ja paloittele ne. Jätä 3 maa-artisokkaa koristeeksi.
- Leikkaa koristeeksi tulevat maa-artisokat ohuiksi viipaleiksi ja paista voissa timjaminoksien kanssa rapeiksi. Kun lastut ovat kullanruskeita, nosta ne leivinpaperin päälle kuivumaan. Mausta suolalla.
- Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa tai korkeareunaisessa kasarissa ja lisää sipulit ja maa-artisokat. Kuullota muutama minuutti.
- Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä maa-artisokkia miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, tai kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä. Siivilöi kasvikset ja ota keitinliemi talteen. Soseuta maa-artisokat ja sipulit sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.
- Lisää ohra kasariin ja kuullota hetki.
- Lisää lämmintä kasvislientä ohran joukkoon noin 1 dl kerrallaan. Anna edellisen nesteen imeytyä ennen kuin lisäät seuraavan erän. Jatka kunnes kaikki neste on käytetty. Aikaa kuluu 30–35 minuuttia.
- Lisää lopuksi maa-artisokkasose, juustoraaste, sekä sitruunanmehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Ohratto saa jäädä löysäksi.
- Koristele annokset maa-artisokkaviipaleilla ja tuoreella timjamilla.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki / annos
0.78 kg CO2 ekv
Ravintosisältö / annos
- Energia 446 kcal
- Rasva 21.9 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 7.3 g
- Proteiini 9.9 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 48.9 g
- Sokerit 4.3 g
- Kuitu, kokonais- 9.8 g
- Natrium 711.6 mg
- Kalsium 175 mg
- Rauta 6.3 mg
- C-vitamiini 13.2 mg
Pääraaka-aineet
-
2 ripausSuola, pöytäsuola
-
4 tlTimjami, tuore
-
2 rklVoi
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
2 ripausMustapippuri
-
120 gSalottisipulia
-
2 1/2 kuutioKasvisliemikuutio (soijaton, vegaani)
-
1000 gVesi, vesijohtovesi
-
1 rklRypsiöljy
-
500 gMaa-artisokka
-
28 gSitruunamehu
-
0.95 cupOhrasuurimo
-
2 rklRypsiöljy
-
7 gValkosipuli
-
50 gJuustoa, parmesan, raastettu