Maa-artisokkaohratto

4 annosta

Valmistusohje

500 g maa-artisokkia
1 rkl öljyä
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
3 (120 g) salottisipulia
2 valkosipulinkynttä 
2 rkl öljyä
2 1/4 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 1/2 dl (50 g) parmesaania raastettuna
2 rkl sitruunanmehua
ripaus mustapippuria
1/2 tl suolaa
2 rkl voita
tuoretta timjamia
ripaus suolaa 

  1. Pese maa-artisokat juuresharjalla ja paloittele ne. Jätä 3 maa-artisokkaa koristeeksi.  
  2. Leikkaa koristeeksi tulevat maa-artisokat ohuiksi viipaleiksi ja paista voissa timjaminoksien kanssa rapeiksi. Kun lastut ovat kullanruskeita, nosta ne leivinpaperin päälle kuivumaan. Mausta suolalla. 
  3. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa tai korkeareunaisessa kasarissa ja lisää sipulit ja maa-artisokat. Kuullota muutama minuutti.  
  4. Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä maa-artisokkia miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, tai kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä. Siivilöi kasvikset ja ota keitinliemi talteen. Soseuta maa-artisokat ja sipulit sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. 
  5. Lisää ohra kasariin ja kuullota hetki.  
  6. Lisää lämmintä kasvislientä ohran joukkoon noin 1 dl kerrallaan. Anna edellisen nesteen imeytyä ennen kuin lisäät seuraavan erän. Jatka kunnes kaikki neste on käytetty. Aikaa kuluu 30–35 minuuttia. 
  7. Lisää lopuksi maa-artisokkasose, juustoraaste, sekä sitruunanmehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Ohratto saa jäädä löysäksi. 
  8. Koristele annokset maa-artisokkaviipaleilla ja tuoreella timjamilla. 

Testattu Marttakeittiössä.

Hiilijalanjälki / annos

iilijalanjälki / annos
0.78 kg CO2 ekv

Ravintosisältö / annos

  • Energia 446 kcal
  • Rasva 21.9 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 7.3 g
  • Proteiini 9.9 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 48.9 g
  • Sokerit 4.3 g
  • Kuitu, kokonais- 9.8 g
  • Natrium 711.6 mg
  • Kalsium 175 mg
  • Rauta 6.3 mg
  • C-vitamiini 13.2 mg