Myskikurpitsagalette
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/10/marttaliitto_myskikurpitsagalette_h2.jpg
Myskikurpitsagalette
-
Avainsanat:
- Kasvikset
- Kasvis
- Suolainen leivonta
- Syksy
- Välipalat
Valmistusohje
Pohja
1,5 dl kaurajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g leivontamargariinia tai voita
0,5 dl ranskankermaa tai juustoraastetta
2 rkl kylmää vettä
(2 tl sitruunankuorta raastettuna)
Vinkki: Voit käyttää myös 3 dl vehnäjauhoja ja jättää kaurajauhot pois.
Täyte
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
3–4 timjaminoksaa tai 1 tl kuivattua timjamia
400 g kuorittua myskikurpitsaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1–1,5 dl ranskankermaa
1,5 rkl sitruunamehua
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna tai 1 tl kuivattua
0,5 tl mustapippurirouhetta
Lisäksi voiteluun ja koristeluun
1 kananmuna
1 rkl kurpitsansiemeniä (Voit halutessasi paahtaa myskikurpitsan siemeniä)
- Sekoita kuivat aineet kulhossa.
- Lisää kuutioitu margariini ja ranskankerma kuiviin aineisiin. Nypi seos tasaiseksi. Lisää vesi ja halutessasi sitruunan keltaisesta kuoriosasta raastettu kuori taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja nosta kulho leivinliinalla peitettynä jääkaappiin lepäämään n. 30 minuutiksi.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Sekoita öljy, hunaja, suola ja timjaminoksat kulhossa.
- Kuori myskikurpitsa ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet kulhoon mausteseoksen päälle ja sekoita.
- Levitä viipaleet pellille ja kypsennä uunissa noin 10 minuuttia. Jätä uuni päälle.
- Ota taikina ja jaa se kolmeen osaan jauhotetulle pöydälle. Kaulitse n. 0,5 cm:n paksuisiksi levyiksi ja siirrä taikinapohjat leivinpaperin päälle uunipellille.
- Yhdistä tuorejuusto ja ranskankerma kulhossa. Lisää puristettu sitruunan mehu, hienonnettu timjami, mustapippurirouhe ja sekoita.
- Levitä seos taikinapohjalle niin, että reunoista jää noin 3 cm ilman täytettä. Lado esipaistetut kurpitsaviipaleet vieriviereen täytteen päälle ja taita taikinareunat päälle.
- Voitele reunat kananmunalla ja ripottele kurpitsansiemeniä koristeeksi.
- Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes galetet ovat kauniin värisiä ja kypsiä.
Galette on maukkaimmillaan heti tarjottuna.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki / annos
1.58 kg CO2 ekv
Ravintosisältö / annos
- Energia 995 kcal
- Rasva 75.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 34.8 g
- Proteiini 14.6 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 65.3 g
- Sokerit 13.5 g
- Kuitu, kokonais- 6.1 g
- Natrium 1522.4 mg
- Kalsium 408.7 mg
- Rauta 4.8 mg
- C-vitamiini 35.1 mg
Pääraaka-aineet
-
2 tlMausteet, timjami, kuivattu
-
15 gKurpitsansiemenet (kuivattu)
-
15 gKananmuna, kuoreton
-
15 gSitruunamehu
-
100 gCreme fraiche, ranskankerma, rasvaa 28 %
-
200 gTuorejuusto, rasvaa 30 %, cremebonjour/cantadou
-
400 gMyskikurpitsa, talvi
-
1 rklHunaja
-
2 tlSitruunankuori
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
2 rklRypsiöljy
-
2 rklVesi, vesijohtovesi
-
50 gCreme fraiche, ranskankerma, rasvaa 28 %
-
100 gMargariini, talousmargariini 80 %, keskiarvo, leivontaan ja ruoanlaittoon
-
1 tlLeivinjauhe
-
100 gJauho, vehnäjauho, leipomoteollisuus, vastajauhettu
-
75 gJauho, kaurajauho