Parsapiirakka
		https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/05/marttaliitto_parsapiirakka_vaaka_h.jpg
		
		Parsapiirakka
Valmistusohje
Pohja:
90 g voita
3 dl ruisjauhoja
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa
Täyte:
Nippu (n. 450 g) vihreää parsaa
1 dl ranskankermaa
3 kananmunaa
30 grammaa gruyere- tai parmesaanijuustoraastetta.
1½ dl maitoa
½ tl suolaa
mustapippuria
- Sekoita ruisjauhot ja suola keskenään. Kuutio voi ja nypi jauhojen joukkoon.
 - Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita ja muotoile taikinasta pallo. Siirrä jääkaappiin lepäämään ainakin puoleksi tunniksi.
 - Valmistele sillä välin täyte. Leikkaa parsoista puumainen osa vartta pois ja kuori tarvittaessa. Puolita parsat ja keitä niitä vedessä kolmisen minuuttia.
 - Sekoita keskenään ranskankerma, kananmunat, juustoraaste, maito ja mausteet.
 - Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikinan päälle leivinpaperia ja kaada sen päälle painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä.
 - Esipaista pohjaa 175 °C uunissa noin 15 minuuttia. Ota herneet ja leivinpaperi pois.
 - Lado esipaistetun pohjan päälle osa parsoista. Kaada päälle muna-maitoseos.
 - Kerrosta pinnalle loput parsoista ja paista 175 °C uunissa noin 35 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
 
Hiilijalanjälki / annos
							0.53							kg CO2 ekv
						
					Ravintosisältö / annos
- Energia 337 kcal
 - Rasva 23.3 g
 - Rasvahapot tyydyttyneet 13.1 g
 - Proteiini 11.4 g
 - Hiilihydraatti erotuksena 24.7 g
 - Sokerit 3.5 g
 - Kuitu, kokonais- 4.8 g
 - Natrium 971.5 mg
 - Kalsium 147.9 mg
 - Rauta 2.7 mg
 - C-vitamiini 25.1 mg
 
Pääraaka-aineet
- 
								90 gVoi
 - 
								3 dlJauho, ruisjauho, kokojyväjauho
 - 
								1 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
 - 
								2 rklVesi, vesijohtovesi
 - 
								1/2 tlSuola, pöytäsuola
 - 
								450 gParsa
 - 
								1 dlCreme fraiche, ranskankerma, rasvaa 28 %
 - 
								1 1/2 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
 - 
								1/2 tlMustapippuri
 - 
								30 gJuusto, parmesaania, kova
 - 
								1/2 tlRuokasuola, jodioitu
 - 
								3 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton