Purkkikala-chowder
Chowder on Yhdysvaltain itärannikolta peräisin oleva maito- tai kermapohjainen keitto, johon käytetään kalaa tai äyriäisiä. Kotimainen versio chowderista valmistuu kasviksista ja säilykekalasta.
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Kala
- Kananmunaton
- Keitot
Valmistusohje
10 cm:n pala purjoa
2 valkosipulinkynttä
3 varsisellerin vartta
2 tl rypsiöljyä
8 dl vettä
1 kalaliemikuutio
5 perunaa
1 pieni fenkoli
1 ps (200 g) maissia (pakaste)
ripaus suolaa
0,25 tl mustapippuria
2 prk (à 115 g) kalasäilykettä, esim. arki- tai luonnonkalasäilykettä
2 prk (à 2 dl) paksua ruokakermaa tai kaurakermaa
4 oksaa tilliä hienonnettuna
- Halkaise purjo, pese se huolellisesti ja suikaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese sellerinvarret ja paloittele ohuiksi viipaleiksi.
- Kuumenna öljy kattilassa. Lisää purjo, valkosipuli ja selleri ja kuullota keskilämmöllä muutama minuutti sekoitellen.
- Lisää kattilaan vesi ja liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä sillä välin, kun käsittelet perunat ja fenkolin.
- Kuori ja paloittele perunat. Pese ja suikaloi fenkoli. Lisää keittoon perunat, fenkoli, pakastemaissit ja mausteet. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
- Lisää lopuksi valutetut kalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna, mutta älä keitä enää.
Vinkki: Jos keitto tuntuu laihalta, voit suurustaa sen sekoittamalla 2 rkl vehnäjauhoja puoleen desiin vettä, sekoittamalla suurusteen keittoon ja jatkamalla keittämistä vielä noin 10 minuuttia. Voit käyttää myös käyttövalmista vaaleaa suurusteetta, joka ripotellaan suoraan kiehuvan keiton sekaan.
Vinkki: Myös savukala sopii chowderiin. Voit kokeilla esimerkiksi savusiikaa tai -silakoita tai savustettuja kalasäilykkeitä.
Testattu Marttakeittiössä
- Energia 337 kcal/annos
- Rasva 13.6 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.1 g
- Proteiini 16.3 g
- Hiilihydraatti erotuksena 40.5 g
- Sokerit 5.6 g
- Kuitu, kokonais- 5.3 g
- Natrium 714.8 mg
- Kalsium 134.2 mg
- Rauta 3.3 mg
- C-vitamiini 39.9 mg
Pääraaka-aineet
-
1 pieni annos (40.0 g)Tilli, tuore
-
400 gRuoanvalmistuskerma, kasvirasvakerma, kaurakerma, kevyt, rasvaa 7 %
-
225 gKala keskiarvo, silakka/muikku/ahven/hauki
-
0.25 tlMustapippuri
-
0.25 tlSuola, pöytäsuola
-
200 gPakastekasvissekoitus, herne-maissi-paprika
-
1 keskikokoinen annos (60.0 g)Salaattifenkoli
-
5 kplPeruna, punnittu kuorineen
-
1 kplKalaliemikuutio
-
800 gVesi, vesijohtovesi
-
2 tlRypsiöljy
-
1 iso annos (100.0 g)Lehtiselleri
-
10 gValkosipuli
-
200 gPurjo