Purkkikala-chowder

Chowder on Yhdysvaltain itärannikolta peräisin oleva maito- tai kermapohjainen keitto, johon käytetään kalaa tai äyriäisiä. Kotimainen versio chowderista valmistuu kasviksista ja säilykekalasta.

G
4 annosta

Valmistusohje

10 cm:n pala purjoa
2 valkosipulinkynttä
3 varsisellerin vartta
2 tl rypsiöljyä
8 dl vettä
1 kalaliemikuutio
5 perunaa
1 pieni fenkoli
1 ps (200 g) maissia (pakaste)
ripaus suolaa
0,25 tl mustapippuria
2 prk (à 115 g) kalasäilykettä, esim. arki- tai luonnonkalasäilykettä
2 prk (à 2 dl) paksua ruokakermaa tai kaurakermaa
4 oksaa tilliä hienonnettuna

  1. Halkaise purjo, pese se huolellisesti ja suikaloi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese sellerinvarret ja paloittele ohuiksi viipaleiksi.
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää purjo, valkosipuli ja selleri ja kuullota keskilämmöllä muutama minuutti sekoitellen.
  3. Lisää kattilaan vesi ja liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä sillä välin, kun käsittelet perunat ja fenkolin.
  4. Kuori ja paloittele perunat. Pese ja suikaloi fenkoli. Lisää keittoon perunat, fenkoli, pakastemaissit ja mausteet. Keitä noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
  5. Lisää lopuksi valutetut kalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna, mutta älä keitä enää.

Vinkki: Jos keitto tuntuu laihalta, voit suurustaa sen sekoittamalla 2 rkl vehnäjauhoja puoleen desiin vettä, sekoittamalla suurusteen keittoon ja jatkamalla keittämistä vielä noin 10 minuuttia. Voit käyttää myös käyttövalmista vaaleaa suurusteetta, joka ripotellaan suoraan kiehuvan keiton sekaan.

Vinkki: Myös savukala sopii chowderiin. Voit kokeilla esimerkiksi savusiikaa tai -silakoita tai savustettuja kalasäilykkeitä.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
1.34 kg CO2 ekv
  • Energia 337 kcal/annos
  • Rasva 13.6 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.1 g
  • Proteiini 16.3 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 40.5 g
  • Sokerit 5.6 g
  • Kuitu, kokonais- 5.3 g
  • Natrium 714.8 mg
  • Kalsium 134.2 mg
  • Rauta 3.3 mg
  • C-vitamiini 39.9 mg