Sienipiirakka
-
Avainsanat:
- Junnukokki
- Kasvikset
- Kasvis
- Sienet
- Suolainen leivonta
- Syksy
- Välipalat
Valmistusohje
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
125 g leivontamargariinia tai voita
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
4- 5 dl pakastettuja metsäsieniä (esim. kantarelleja, tatteja) tai noin 40 g kuivattuja sieniä (esim. tatteja tai suppilovahveroita) tai 400 g tuoreita herkkusieniä tai siitakkeita
1 iso sipuli
2 – 3 rkl öljyä
2 tl yrttiseosta esim. Provencen yrtit
1/2 tl mustapippuria, rouhittuna
1/2 tl suolaa
7 – 8 kpl kirsikkatomaatteja
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta esim. emmental
1. Tee ensin piirakkapohja. Sekoita jauhot ja rasva kulhossa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi.
2. Voitele piirasvuoka (halkaisijaltaan noin 26 cm) ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja laita vuoka jääkaappiin.
3. Puhdista ja paloittele herkkusienet.
4. Jos käytät pakastettuja sieniä, sulata ne kuumassa pinnoitetussa kattilassa. Jos käytät kuivattuja sieniä, pane sienet kattilaan ja noin 4 dl vettä ja anna turvota noin puoli tuntia. Kuumenna sieniä niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Jos käytät tuoreita herkkusieniä, hauduta sieniä kuumalla pannulla niin, että neste haihtuu lähes kokonaan.
5. Kuori ja hienonna sipuli.
6. Lisää sipulisilppu ja öljy sienien joukkoon. Kuumenna seosta vielä hetki, että sipulit pehmenevät.
7. Mausta seos yrttimausteella, pippurilla ja suolalla.
8. Paista piirakkapohjaa 10 minuuttia 225°C:ssa. Laske sen jälkeen lämpötila 200°C:seen.
9. Levitä sieni-sipuliseos pohjan päälle, samoin halkaistut kirsikkatomaatit.
10. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma ja vehnäjauhot. Kaada seos vuokaan.
11. Ripottele pinnalle persilja ja juustoraaste.
12. Paista piirakkaa noin 20 minuuttia niin, että täyte on hyytynyt.
Tarjoa piirakan lisäkkeenä salaattia.
- Energia 193 kcal/annos
- Rasva 13.5 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 4.6 g
- Proteiini 4.8 g
- Hiilihydraatti erotuksena 15.5 g
- Sokerit 0.8 g
- Kuitu, kokonais- 1.5 g
- Natrium 141.1 mg
- Kalsium 46.3 mg
- Rauta 0.7 mg
- C-vitamiini 2.5 mg
Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus
Pääraaka-aineet
-
40 gJuusto, emmentaljuusto, rasvaa 27-30 %, punaleima
-
1 rklJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
2 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
100 gTomaatti
-
1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
1/2 tlMustapippuri
-
2 tlOregano, kuivattu
-
2 1/2 rklRypsiöljy
-
1 iso annos (100.0 g)Sipuli
-
400 gHerkkusieni
-
2 rklVesi, vesijohtovesi
-
125 gLeipomoteollisuusmargariini 80%, leivonta
-
3 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea