Ruotsinpyhtään Martat perennamarkkinakuvia

Puutarhasta iloa ja hyötyä

Perennamarkkinat ovat yhdistyksen odotetuin tapahtuma. Alku vuonna 2005 oli vaatimaton. Muutama laatikollinen maassa marttojen omista kotipihoista kaivettuja taimia odotteli ostajia. Menekki yllätti: pika pikaa oli haettava lisää kasveja lähimarttojen pihoilta.

Vuosien varrella perennamarkkinoiden maine on kantautunut aina lähiseuduille asti ja markkinameininki on jo aivan toisenlainen. Esimerkiksi vuoden 2014 markkinoille martat rahtasivat sadoittain taimia. Pääperiaatteena on ollut koko ”perennahistorian” ajan, että martat myyvät kestäviä paikallisia kasveja, niitä isoaäidin kukkapenkin komistuksia. Lajikirjo on melkoinen: malvikki, kultapiisku, syysleimu, ukonhattu, ritarinkannus, vuohenjuuri, auringontähti, esikko, jaloangervo…

Myyntiin on ilmaantunut myös keittiökasvien taimia kuten yrttejä, kurpitsoja, tomaatteja, chilejä ja kurkkuja. Martat arvostavat paitsi kauneutta myös hyödyllisyyttä.

Markkinoilla on tarjoiltu roimasti kasvitietoutta ja hoito-ohjeita. Ja kun kerran martta-aktiviteetista on kyse, niin paikalla on sopinut nautiskella myös kahveista tuoreiden munkkien kera.

Tässä muutama nyrkkisääntö perennojen ystäville
Aivan ensimmäiseksi on otettava huomioon kasvupaikan tyyppi, onko se aurinkoien, puolivarjoinen vai varjoinen, suojainen vai tuulille altis. Maan laatukaan ei ole yhdentekevä. Esimerkiksi alppiruusut kaipaavat happamuutta, mooseksenpalavapensas rakastaa kalkkipitoisuutta. Jatkuvasti märkä maa on myrkkyä särkyneellesydämelle. Kovassa savimaassa ei taida viihtyä yksikään kasvi.

Lajivalikoimaa valitessa kannattaa suosia eri aikoina kukkivia kasveja, aluksi vaikka kevään esikoita ja päivänliljoja, sitten keskikesän kelloja ja nauhuksia, viimeksi syyspuolella piiskuja ja konnanyrttejä.

Suuret perennaryhmät ovat oivia rikkaruohojen torjujia. Kannattaa myös ottaa selvää, onko penkkiin aiottu kasvi kova leviämään joko maajuuria pitkin vai itse kylväytyen. Muun muassa rohtoraunioyrtti pitkine maavarsineen on syytä karkottaa tontin reunalle. Auringontähti tehköön sille seuraa, sillä se taas varmistaa kantansa tehokkaalla siementämisellä.

Kannattaa muistaa, että monet perennat ovat myrkyllisä. Tällaisia ovat esimerkiksi ukonhatut, piiskut ja sormustinkukat. Niitä ei suositella, jos perheessä on lapsia tai lemmikkieläimiä.

Puutarhan suunnittelu on hauskaa ja palkitsevaa puuhaa. Hyvin suunnitellut perennapenkit takaavat puutarhurille silmäniloa alkukeväästä aina myöhäissyksyyn.
us oli vaatimaton, maan tasalta. Sittemmin innokkaat kasviharrastajat ovat saartaneet tiiviinä rintamana Tallinmäen esiintymislavan.

TAKAISIN