|

|

Martat kannustavat lapset kotitöihin – Moppirata innostaa!

Martat ja Sinituote käynnistävät Suomen juhlavuoden 2017 kunniaksi Moppirata-kiertueen. Moppirata on siivoustyöpaja, jonka tavoitteena on opettaa siivoustaitoja 4. luokkalaisille. Kursseja järjestetään ympäri Suomea syyslukukaudella 2017.

Koemme nuorten ja lasten siivoustaitojen  lisäämisen tärkeänä. Tämän avulla voimme hienolla tavalla innostaa alakouluikäisiä 4 lk siivoukseen ja antaa siivoustaitoja. Ja näin tukea tulevien sukupolvien arjessa selviytymistä, Marttojen kotitalousasiantuntija Marjo Ranta kiteyttää.

Marttojen näkökulmasta on erittäin hienoa, että kotitalouden sisältöjä on nykyään mahdollista opettaa myös alakoulussa. Uuden opetussuunnitelman mukaan kotitalousopetusta voidaan tarjota myös jo alakoulun vuosiluokilla 1-6, kaikille yhteisenä oppiaineena, osana taide- ja taitoaineiden valinnaisuutta tai valinnaisaineena. Martat kannustavat, että mahdollisimman moni koulu tarjoaisi oppilaille mahdollisuuden kotitalouteen jo alakoulussa.

Koulun lisäksi on kuitenkin tärkeää myös saada siivouksen malli jo kotoa. Martat kannustaa jo pienten lasten mukaan ottamisen siivoukseen, lapsen ikätason mukaisesti. Vanhempien tavat ja asenteet siirtyvät lapsille, olisi tärkeää, että vanhemmat siirtävät ”positiivista siivousenergiaa” lapsille. Aikuisen rooli on myös olla joustava ja sallia lasten epätäydellisyys. Tärkeintä on lasten mukana olo.

Martat pitävät arvokkaana myös sitä, että moppiradassa mukana olleet lapset saavat omat mopit mukaansa kotiin viemisiksi, jolla kannustetaan lasten siivoustaitojen harjoittamista myös kotona. Ja toki Martat kannustaa hyvillä siivousvälineillä siivoukseen. Ne ovat kestäviä ja huollettavia ja täten kestävän kehityksen mukaista.

Lisätietoa ja haastattelut
Marttaliitto
Marjo Ranta
puh. 0456302700
kotitalousasiantuntija
marjo.ranta@martat.fi