|

|

Joensuuhun uusi Marttakahvio oppilaitosyhteistyönä

Havainnekuva Joensuun Marttakahviosta

Joensuun torialueelle on valmistumassa uusi Marttakahvio, joka jatkaa Pohjois-Karjalan Marttojen pian 50 vuotista torikahvilaperinnettä.

Ajatus kokonaan uuden marttakahvion rakentamisesta lähti liikkeelle, kun Joensuun kaupunki uudisti torialueensa ja etsi alueelle toimijoita. Toiminnanjohtaja Heli Hjälm Pohjois-Karjalan Martoista kertoo:

– Pohjois-Karjalan Martat on toiminut torilla pian 50 vuotta ja kuuluisa piirakkapajakin täytti viime kesänä 30 vuotta. Pidämme toritoiminnan jatkumoa maakunnan marttatoiminnan ja kotitalousneuvonnan näkyvyyden kannalta erittäin tärkeänä.

Torikahvilaa pitämällä Martat haluavat olla mukana elävöittämässä kaupunkikeskustaa ja kesätoria. Monelle kesälomalaiselle ja turistille kahvio on jokavuotinen vierailukohde.

–  Teemme tunnetuksi karjalaista leivontakulttuuria ja olemme tietysti viihtyisä kesäkahvila, jatkaa Hjälm.

Torikahvilatoiminnalla vahvistetaan myös Pohjois-Karjalan Marttapiirin taloutta ja työllistetään paikallisia nuoria.

Hävikkipuu uusiokäyttöön

Uusi Marttakahvio edustaa Joensuun rakennuskannalle tyypillisesti edistyksellistä puurakentamista. Kahvilarakennus on ilmeeltään moderni, ja se kunnioittaa suomalaista puurakentamista ja -arkkitehtuuria.

Marttakahvion ulkolaudoituksessa on käytetty hiillettyä puuta.

Rakennus tehdään CLT-elementeistä (Cross Laminated Timber) eli ristiinliimatuista lautakerroksista. Rakennusten ulkolaudoituksessa on käytetty hiillettyä puuta, joka on valmistettu ympäristöystävällisestä, teollisuuden sivutuotteena syntyneestä massiivipuulevystä. Hiilletyn puun valmistaa pohjoiskarjalainen yritys Hiil Oy. Rakentamisprojekti puolestaan toteutetaan yhteistyössä ammattilaisten sekä ammattioppilaitos Riverian ja Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa. 

Oman leipomon tuotteet

Marttakahvion tuotteista suurin osa on omassa leipomossa tehtyjä ja paistettuja. Tuotevalikoimaan kuuluvat niin pullat kuin munkit, mutta erityisesti kahvio on maankuulu piirakoistaan. Marttakahvioon on perinteisesti tultu nauttimaan talkoomarttojen aamuisin leipomat lämpimät marttapiirakat munavoilla.

Piirakkaperinnettä kehitetään jatkossakin. Piirakkapajassa järjestetään suosittuja piirakkakouluja lapsiryhmille ja aikuisille, samoin paikallisten yritysten kansainvälisille vieraille.

– Marttakahvion erottaa muista kahviloista se, että annamme kahviotoiminnan ohessa kotitalousvinkkejä ja -neuvontaa asiakkaille. Neuvonnalliset tietoiskut on koettu hyödyllisiksi ja tärkeiksi niin järjestön kuin toriasiakkaiden puolelta. Esimerkiksi syksyiset sienineuvonnat keräävät kahviolle satamäärin sienistä kiinnostuneita joensuulaisia, kuvaa Heli Hjälm.

– Lämpimästi tervetuloa Joensuuhun ja tutustumaan uuteen Marttakahvioon, toivottaa Hjälm.

Joensuun Marttakahvio (os. Kauppatori, 80100 Joensuu) avataan arviolta 31.5.2023.