|

|

Kässämartat muuttavat maailmaa silmukka silmukalta

Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä toi Marttojen tervehdyksen Suomen Kädentaidot 2014 -tapahtumaan Tampereella 14.11. Tänä päivänä käsityöt ovat yhä suositumpi tapa viettää laadukasta, rentouttavaa vapaa-aikaa ja käsitöiden suosio on kasvanut internetin käsityöyhteisöjen kautta. Myös Martat haluavat olla tässä mukana tuomassa jokaiselle iloa ja elämyksiä, yhdessä oloa, tukea ja ohjausta.

Martat muistetaan muutaman vuoden aikana tekemistämme tumppu-, sukka- ja isoäidin tilkkutempauksista, jolloin kiersimme käsityörekalla kaikki suurimmat kaupungit ja opetimme monenlaisia kädentaitoja niin tumpeloille kuin taitajille.

Tänä vuonna juhlimme Marttojen 115 vuotista taivalta joka on tuonut toimintaamme entistäkin enemmän tekemistä ja sen mukana Elämä on parasta itse tehtynä -teeman. Teemme järjestöämme näkyväksi, kerromme marttailusta ja iloitsemme yhdessä mukavasta harrastuksesta. Tuomme kaikkien arkeen tekemisen iloa ja onnistumisen elämyksiä.

Martoissa on mahdollisuus uuden oppimiseen, yhdessä tekemiseen, vaikuttamiseen ja elämyksiin. Osallistumalla jokainen tukee kotien ja perheiden hyvinvointia. Marttailla voi kukin omalla tavalla – olla juuri niin aktiivinen kuin haluaa – osallistua tiiviisti toimintaan tai seurata tapahtumia ja kursseja netissä. Molemmilla tavoilla halukkaat pääsevät osaksi marttayhteisöä, saavat avukseen neuvoja ja vinkkejä sekä tukea tärkeään toimintaamme suomalaisten kotien ja perheiden arjen vahvistamiseksi.

Olemme täällä Kässämarttojen ja Novitan kanssa taitopajassa ja annamme neuvoja kädentaidoissa. Virkkaamme isoäidin neliöitä ja pipoja sekä opetamme sukan kantapään neulomista.

Käsityö on tärkeä osa marttoja – Kässämartat

Martat harrastavat monenlaisia kädentaitoja ja tekevät käsitöitä. Marttailu on monipuolista ja aktiivista harrastamista. Innostamme ja kannustamme ihmisiä monipuoliseen yhdistystoimintaan ja yhdessä tekemiseen. On ihana tehdä ja innostua yhdessä!

Martoilla on kädentaitoja varten suuren suosion saavuttaneita Kässämarttoja. Ensi vuonna jatkamme Kässämartta-toimintaamme teemalla Garderobi, kierrätys, tuunaus ja korjaus.

Haluamme tarjota kaikille kivaa ja viihdyttävää toimintaa, johon on helppo tulla mukaan ja kynnys osallistua on matala. Kässämartat ovat vapaaehtoisia harrastajia, jotka neuvovat ja opastavat vertaisina, käytännönläheisesti. Tulevaa toimintaamme ovat esimerkiksi Pop up -käsityötapahtumat, joita Kässämartat järjestävät suurelle yleisölle – kaikille käsitöistä ja itse tekemisestä kiinnostuneille. Kierrätämme pitsejä Glope Hopen kanssa sekä korjaamme ja tuunaamme ompelukoneilla. Teemme myös yhteistyötä päiväkodeissa, joissa marttayhdistykset virkkaavat hedelmiä ja vihanneksia. Smalla opetellaan perusasioita terveellisestä ruoasta. Kässäkahviloita ja kässämarttatoimintaa on eri puolella Suomea.

Lokakuussa lanseeratussa Marttojen Aikuispakkauksessa nuoren arkea helpottavien kodin tavaroiden lisäksi pakkauksessa on mukana martan neulomat villasukat. Ne tuovat aikuispakkaukseen lämpöä ja pehmeyttä sekä symboloivat Marttojen huolenpitoa.

Maailma muuttuu silmukka silmukalta – Kässämartat

Maailmalla puhutaan nyt craftivismista eli käsityön tekemisestä aktivismin muotona. Maailmaa voi muuttaa silmukka silmukalta. Hyvän tekeminen toisille kuuluu luontevana osana marttailuun: olemme tehneet aina käsitöitä niitä tarvitseville.

Käsityön tekemiseen saattaa liittyä myös hiljainen kannanotto tai lempeä mielenilmaus. Olemme neuloneet vastasyntyneille sukkia ja hattuja, tehneet heikoimmassa asemassa oleville perheille peittoja ja vanhuksille lämmikkeitä. Tärkeäksi koetut asiat saavat ihmiset toimimaan yhdessä.

Haluamme myös siirtää arjen- ja kädentaitoja sukupolvelta toiselle. Isoäitien opit ovat aina arvossaan, vaikka ajat ovatkin muuttuneet. 1950-luvulla sodan jälkeisessä materiaalipulassa oli välttämätöntä osata nyhjästä tyhjästä. Vanhat vaatteet uudistettiin ja niistä ommeltiin vaikkapa lastenvaatteita. Nyt uusiokäyttö ja kierrätys, jopa nuukailu ovat trendejä. Taustalla ei ole niinkään taloudellista niukkuutta, vaan pikemminkin huoli ympäristön kantokyvyn rajoista ja ehkä myös kyllästymistä tavarapaljouteen ja kertakäyttökulttuuriin.

Kirpputorilta hankittuja vaatteita tuunataan uuteen uskoon, ja nykynuoret opettelevat vaatteiden korjaamista. Vastuullinen vaatekuluttaminen ja vaatteiden korjaaminen ja uudistaminen kuuluvat marttojen Garderobi-neuvontaan.

Ilman yhteistyökumppaneita mikään järjestötoiminta ei ole mahdollista. Olemme iloinneet yhteistyöstämme Novitan kanssa käsityörekkojen toteuttamisessa ja jatkona Kässämartat-toiminnassa. Ensi vuonna saamme kumppaniksi Garderobi-neuvontaamme Husqvarna, Viking ja Pfaff -maahantuoja VSM Finlandin, joka antaa kaikille marttapiireille ompelukoneet tuunausta ja kansan kierrätysneuvontaa varten.

Tänä päivänä käsityöt ovat yhä suositumpi tapa viettää laadukasta, rentouttavaa vapaa-aikaa ja käsitöiden suosio on kasvanut internetin käsityöyhteisöjen kautta. Myös Martat haluavat olla tässä mukana tuomassa jokaiselle iloa ja elämyksiä, yhdessä oloa, tukea ja ohjausta. Toivotan kaikki mukaan Kässämarttojen innostavaan ja monenlaiseen tekemiseen!

Lisätietoja:

Marttaliitto ry

Pirkko Elomaa-Vahteristo, järjestöpäällikkö, kädentaidot
puh. 050 374 3145
s.posti: pirkko.elomaa-vahteristo@martat.fi

Marianne Heikkilä, toiminnanjohtaja
puh. 050 375 1195
s.posti: marianne.heikkila@martat.fi

Marttaliitto ry

Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö antaa jäsenilleen taitoja ja valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliitto suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa. Marttaliittoon kuuluu 16 piiriä, joissa kotitalous- ja puutarhaneuvonnan ammattilaiset järjestävät opetusta ja kursseja. Marttayhdistyksiä on 1300 ja niissä lähes 47 000 jäsentä. Yhdistykset kokoontuvat marttailtoihin kotitalouskurssien, kädentaitojen, luentojen ja opiskelun merkeissä. Vuonna 2014 vietetään Marttojen 115 juhlavuotta työn merkeissä. https://www.martat.fi