|

|

Koko kansan Martat täyttää 125 vuotta: Suzanne Innes-Stubb juhlavuoden suojelijaksi

29. maaliskuuta 2024 tuli kuluneeksi tasan 125 vuotta siitä, kun marttajärjestön virallinen perustamiskokous pidettiin Helsingissä. Martat on kasvanut koko kansan tuntemaksi toimijaksi, jonka tavoitteena on edistää kotien ja perheiden kestävää arkea. Marttojen juhlavuoden suojelija on tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb.

Kuva: Jussi Ratilainen

– Marttojen vinkkejä lukee nettisivuiltamme vuosittain noin 3,5 miljoonaa suomalaista, joten voi hyvin sanoa, että olemme koko kansan Martat. Marttojen neuvot koskettavat ihmisten ihan tavallista arkea: ruokaa, ravitsemusta, kodinhoitoa, kotipuutarhaa ja huonekasveja, sekä käsitöitä. Haluamme tarjota neuvontaa ja kursseja kaikille kotitalouden alueille sekä edistää kestävää elämäntapaa ja hyvinvointia. Marttojen toiminta ulottuu koko Suomeen, ja jäsenmäärämme on edelleen vahva, kertoo Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Marttojen juhlavuoden suojelija Suzanne Innes-Stubb korostaa erityisesti Marttojen roolia kestävän arjen rakentajana.

–  Haluan toimia Marttojen juhlavuoden suojelijana 2024, koska arvostan marttoja toimijoina, jotka haluavat tukea ja vahvistaa kotien, perheiden ja kaikkien kansalaisten kestävää ja hyvää arkea, kertoo Innes-Stubb.

Juhlavuoden teemana metsä

Martat valitsi juhlavuoden teemakseen metsät, sillä suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointi on rakennettu metsien avulla.​ Metsät ja niiden monimuotoinen lajisto ovat myös ekosysteemeinä tärkeitä.​

–  Metsät ovat aina olleet Martoille tärkeitä sienestyksen, marjastuksen ja virkistyksen ympäristöjä, kertoo ympäristöasioiden asiantuntija Heidi Holmroos Marttaliitosta.

– Luonnontuotteet ovat teemana lähes joka toisella maamme vajaasta tuhannesta marttayhdistyksestä, huomauttaa Holmroos.

Osana juhlavuottaan Martat kerää yhdessä Luonnonperintösäätiön kanssa varoja Marttametsäksi nimettävän luonnonalueen hankintaan ja suojeluun. Keräys on käynnissä vuoden 2024 loppuun asti ja siihen voi osallistua lahjoittamalla.

Lisätietoja: