|

|

Lokakuun Martat 5/2016 on ilmestynyt!

Uudessa lehdessämme taas paljon hyödyllistä luettavaa. Pulla tuoksuu, puutarha pedataan talviunille, tutustutaan craftivistin ajatuksiin ja laitetaan kengät kiiltämään.

Puutarhassa vuodenaika vaihtuu. Piha pedataan nyt talviunille. Valmistellaan kukkapenkki, nurmikko ja kasvimaa ottamaan vastaan lumi ja pakkanen. Suojataan hedelmäpuut, köynnökset ja ikivihreät kasvit. Kurkataan kompostiin ja hoidetaan syysistutukset. Teemme yhteenvedon syksyn pihatöistä. Kerromme myös, mitkä hommat kannattaa jättää suosiolla kevääseen.

Käsityö voi olla kannanotto. Craftivisti eli käsityöaktivisti kirjailee iskulauseen mielenosoitukseen tai ripustaa näkyvälle paikalle ristipistotyön, jossa on painava sanoma. Hitaasti ja harkiten tehty työ saattaa vaikuttaa enemmän kuin kovaan ääneen huutaminen. Tutustumme tekijään, jolle käsillä tekeminen on keino ilmaista mielipiteensä.

Kengät ovat tärkein asuste, olennainen osa pukeutumista ja mukavuutta. Vaihtelevat kelimme aset-tavat vaatimuksia jalkineille, samoin monet riennot ja harrastukset. Tarvitsemme kengät työhön, juhlaan, urheiluun, ulkoiluun. Valitse eri käyttötarkoituksiin oikeat jalkineet. Puhdista, hoida ja säilytä niitä oikein ja käytä tarvittaessa suutarin palveluja. Näin kenkäsi kestävät kunnossa pitkään.

Pyykin kuivatus on välillä melkoista pyöritystä. Pikkupyykkiä ripustellaan kuivaustelineille, ja lakanoita viritellään ovenkarmeille ja kylpyhuoneen pyykkinaruille. Narulla kuivaaminen tuo huoneilmaan kosteutta ja pölyä, toisaalta koneellinen kuivaus ei sovi kaikille tekstiileille. Ei riitä, että peset pyykin oikein – se täytyy myös kuivattaa hyvin!

Leivonnassa on omat muotivirtauksensa. Viime aikoina on maistettu muun muassa nyhtöpullaa, cookieita, kakkutikkareita sekä naku- ja raakakakkuja. Kaikki uudet ilmiöt rakentuvat perinteisten oppien varaan. Ota perustekniikat haltuun, ripauta taikinatiinuun hyppysellinen luovuutta ja kehittele leivontataitoa ja -taidetta kohti uusia ulottuvuuksia. Lumoudu leivonnasta! Tämä martta tekee muun muassa pataleipää, braatvurstipiirakkaa ja tiikerikakkua muunnelmineen.