|

|

Marttojen kehitysyhteistyö Afrikassa täyttää 40 vuotta – Juhlaseminaarissa kiitettiin tehdystä työstä ja kohdistettiin katse tulevaisuuteen

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Marttojen ensimmäinen kehitysyhteistyöhanke käynnistyi Keniassa. Marttaliitto on Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti kehitysyhteistyötä tehnyt naisjärjestö. Neljän vuosikymmenen ajan Martat ovat kohdanneet kymmeniätuhansia naisia ja heidän perheitään Keniassa, Sambiassa, Zimbabwessa, Burkina Fasossa, Swazimaassa, Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa. Juhlavuoden kunniaksi Marttaliitto järjesti 4.11. juhlaseminaarin, jossa pohdittiin Marttojen roolia ja tulevaisuutta kansainvälisessä kehitysyhteistyössä.

Tilaisuuden avasi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari.

– Marttaliiton kehitysyhteistyön keskiössä on aina ollut naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien edistäminen — Tässä työssä Marttaliitto on hyödyntänyt samoja vahvuuksiaan kuin Suomessa. Järjestön työ myös hankemaissa on keskittynyt ruohonjuuritasoon, ollut lähellä ihmisiä ja yhteisöjä, ja edistänyt saavutettavuutta, totesi ministeri Skinnari avauspuheenvuorossaan.

Marttaliiton puheenjohtaja, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen korosti puheenvuorossaan Marttojen pitkää historiaa sekä roolia naisten voimaannuttamisessa:

– Marttojen kehitysyhteistyö toteuttaa marttautta parhaimmillaan. Ihmiset nähdään oman elämänsä ratkaisijoina, jotka voivat vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä, koulutukseensa, lastensa määrään ja siihen, miten kestävää kehitystä edistetään.

Kamerunin kotitalousneuvojien yhdistyksen ACESF-CA:n puheenjohtaja Marie Louise Wandji lainasi puheenvuorossaan YK:n entistä pääsihteeriä Kofi Annania: “Ainoa mahdollisuutemme saavuttaa kaikille parempi tulevaisuus on yhteistyön ja kumppanuuden tie.” Kamerunissa 8 vuoden aikana yli 2000 naista on käynyt ravitsemuskoulutuksen ja heistä yli 600 aloittanut oman kotitalousalan yritystoiminnan. Työn alla on mobiilisovellus arkiseen ravitsemusneuvontaan.


Katso tilaisuus tallenteelta alta


Lisätietoja