|

|

Muista vastuu vaatehankinnoissa

Kuka valmistaa vaatteeni? Missä ne tehdään ja minkälaisissa oloissa? Näitä asioita pohditaan Vaatevallankumousviikolla 20.–26.4. Martat muistuttavat, että jokainen voi toimia vastuullisesti vaatteita hankkiessaan. Harkitse, korjaa ja kierrätä!

Halpatuotannon maihin keskittynyt vaateteollisuus on tuhoisaa ympäristölle ja vaarantaa työntekijöiden terveyden. Työtä tehdään sietämättömissä oloissa riittämättömällä palkalla. Koronaviruksen aiheuttaman talous- ja terveyskriisin aikana korostuu entisestäänkin vaatimus, että vaateteollisuuden täytyy pitää huolta työntekijöistään.

Kuluttajien tottumukset ovat muuttuneet radikaalisti parin vuosikymmenen aikana. Vaatteiden tuotanto kaksinkertaistui vuosina 2000–2014, ja yksittäisen kuluttajan hankkimien vaatteiden määrä kasvoi keskimäärin 60 prosenttia. Yksittäisten vaatteiden käyttökerrat ovat vähentyneet. Ostamme entistä useammin uusia vaatteita ja käytämme niitä yhä lyhyemmän aikaa.

Koko maailman mittakaavassa tekstiilituotanto kuluttaa vuosittain 4 prosenttia kaikesta käytettävästä vedestä, tuottaa 20 prosenttia teollisista jätevesipäästöistä ja aiheuttaa 10 prosenttia teollisuuden hiilidioksidipäästöistä. Iso osa merien mikromuoveista on peräisin muovipohjaisista tekstiileistä, kuten polyesteristä ja nylonista. Puuvillan kasvatuksen osuus tuholaismyrkkyjen käytöstä on 16 prosenttia.

Martat neuvovat: harkitse, korjaa ja kierrätä!

Kestävän kehityksen näkökulmasta tärkeintä on pidentää vaatteiden käyttöikää ja lisätä niiden käyttökertoja. Näin uusia vaatteita tulee hankittua harvemmin.

Tuntuuko, ettei ole mitään päällepantavaa? Lue tämä, ennen kuin lähdet shoppaamaan:

  • Harkitse ostoksiasi jo ennen kauppaan lähtöä.
  • Kirjoita lista vaatteista, joita tarvitset.
  • Kun aiot ostaa vaatteen, ota selvää, missä se on valmistettu. Kysy myyjältä ja maahantuojalta tietoa vaatteen alkuperämaasta ja tuotanto-olosuhteista.
  • Valitse mieluummin yksi laadukas vaate kuin monta huonolaatuista.
  • Älä heitä roskiin vaatetta, jonka voit korjata. Käytä tarvittaessa apuna ompelimojen palveluja.
  • Kun aiot luopua jostakin vaatteestasi, tarjoa sitä ystävälle, myy kirpputorilla tai annan kierrätykseen.
  • Kun tarvitset juhlavaatetta, tutustu vaatevuokraamojen tarjontaan.
  • Osta vähemmän. Muista, että ekologisin vaate on jo omassa vaatekaapissasi!

Lue lisää osoitteesta www.martat.fi/garderobi-harkitse-korjaa-kierrata

Osallistu kampanjaan

Ota kuva vaatteestasi ja itsestäsi. Jaa kuva sosiaalisessa mediassa, merkitse vaatemerkki postaukseen ja kysy #whomademyclothes. Esimerkiksi näin: “Tämä on lempipaitani, mutta #whomademyclothes @zara?”  Käytä aihetunnisteita #Fashionrevolution ja #Vaatevallankumous. Haasta kaverisi mukaan kampanjaan!

Lisätietoa ja lähteet

INFO

Vaatevallankumousta vietetään vuosittain muistuttamassa onnettomuudesta, joka tapahtui 24.4.2013 Rana Plazan vaatetehtaassa Bangladeshissa. Tehdasrakennuksen romahduksessa kuoli 1 133 ihmistä ja yli 2 000 loukkaantui.

Vaatevallankumousviikko haastaa kuluttajat edistämään vaatteiden vastuullisuutta ja tutustumaan vaatteiden tuotantoon sekä kannustaa vaateteollisuutta vastuullisuuteen. Aihetunniste #whomademyclothes.