|

|

Säästäväisen elämän Fingerpori syntyi yhteistyössä Marttojen kanssa

Pertti Jarla ja Martat yhdistivät voimansa, ja lopputuloksena syntyi kokoelma säästäväisyyteen liittyviä vinkkejä Fingerpori-maailmaan vietynä. Liken kustantama sarjakuvakirja ilmestyy 30.3.2023.

Marttojen runsaassa vinkkikattauksessa ei lisätä kriisitunnelmaa vaan annetaan simppeleitä ohjeita siihen, miten turhia kuluja saa karsittua ja samalla rakennettua merkityksellistä arkea kohtuullisen kuluttamisen perustalle. Lisäksi pohdiskellaan, mikä ylipäätään riittää hyvään elämään. Huumorin ohessa mukana on myös paljon yhteiskuntakritiikkiä fingerporilaiseen tyyliin. Säästäväinen elämä on omaa elämäänsä elävien yksilöiden lisäksi myös päättäjien vastuulla.

– Kirja aukaisee marttamaista latua kestävään elämäntapaan fingerporilaisella twistillä, kuvailee Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Martojen ja Fingerporin yhteistyö sai alkunsa, kun Fingerporin Pertti Jarla ja Jarkko Lehtopelto ideoivat uutta Fingerporia, johon koottaisiin erilaisia säästäväisyyteen liittyviä vinkkejä sekä tietysti Fingerpori-strippejä ja kuvituksia. Martat lähtivät innolla mukaan kirjayhteistyöhön, jonka avulla olisi mahdollista saada Marttojen luotettuja vinkkejä jakoon kirjan muodossa. Martta-hahmot ovat esiintyneet Fingerporissa vuosien mittaan yksittäisissä sarjakuvissa.

Tausta talousaiheiseen Fingerporiin löytyy yhteiskunnallisesta tilanteesta.

–  Venäjän hyökkäyssodan taloudelliset vaikutukset saivat suomalaiset säästölinjalle. Samalla säästäväisyyskeskustelu kohdistui lähinnä polttoaineiden ja sähkön hintaan sekä siihen, miten etenkin sähköä voisi säästää. Mutta säästäväinen elämä on paljon muutakin, minkä haluamme nostaa kirjassa esille, kuvaa Jarkko Lehtopelto.

Säästäväisen elämän Fingerporin keskeinen ja samalla hyvin marttamainen ajatus on laajentaa säästäväinen ajattelu muuhunkin elämään ja kotitalouden eri ulottuvuuksiin. Toinen kantava teema on tuoda esille, että säästäväisen elämä on säästäväistä myös ympäristön kannalta. Tämä toteutetaan kevyellä otteella ja helposti omaksuttavalla tavalla.

Kirja tuo säästövinkkien lisäksi myös lohtua, iloa ja kanssakulkemista maailmaan, jossa elämme toisaalta ylikulutuksesta johtuvan ilmastonmuutoksen ja luontokadon, toisaalta inflaation, energiakriisin ja hintojen nousun aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden kanssa.

Tuhti paketti ennen julkaisemattomia strippejä ja säästäväisen elämän vinkkejä

30.3.2023 ilmestyvässä kirjassa päästään nauttimaan yli seitsemästäkymmenestä ennen julkaisemattomasta sarjakuvastripistä ja kymmenistä uusista kuvituksista.

– Oli yllättävän kivutonta kehittää reilu satsi täysin uusia Fingerporeja, ehkä siksi että säästäväisyys aihepiirinä on itseäkin mietityttänyt. Ei ole säästäväisyys aina sarjakuvapiirtäjällekään helppoa, kuvaa Pertti Jarla.

Parasta yhteistyötä syntyy yllättävistä yhdistelmistä. Ensilukaisulla toisistaan kaukana sijaitsevat Fingerporin asukkaat ja Martat ovat loppujen lopuksi samalla puolella: sydämessä on aina pieni ihminen arjen huolineen, murheineen ja sattumuksineen.

Kirjasta alennusta martoille

Martat saavat kirjasta 10% alennuksen Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupasta koodilla MARTAT (toimii myös pienellä kirjoitettuna). Koodi on voimassa 31.12.2023 asti. Lue lisää Martanpuodin sivulta.

Lisätiedot

Katri Pellikka, asiantuntija, Marttaliitto, katri.pellikka@martat.fi, puh. 050 476 6710.
Jarkko Lehtopelto, jarkko.lehtopelto@halffull.fi, puh. 050 553 9921.
Anni Gullichsen, viestintäpäällikkö, sarjakuvat, anni.gullichsen@otava.fi, puh. 050 463 5238.