|

|

Suomalaisten jätevuori kasvaa – Euroopan jätteen vähentämisen viikolla 21.–29.11. etsitään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja -pakkauksille

Suomalaisten jätekuorma ja pakkausten määrä ovat tilastokeskuksen tietojen mukaan kasvaneet viime vuosina. Kasvu ei johdu väestön kasvusta, vaan jätteiden määrä on kasvanut myös suhteessa väkilukuun. Euroopan jätteen vähentämisen viikolla halutaan kannustaa yritykset ja kuluttajat etsimään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja pakkauksille ja vähentämään ylipäätään kertakäyttökulutusta.

Yksilön kannalta yksi tärkeimpiä tekoja luonnonvarojen kulutuksen kohtuullistamiseksi ja jätteen määrän vähentämiseksi on pitää huolta olemassa olevista tavaroista ja hankkia uutta vain harkiten. Euroopan jätteen vähentämisen viikon aikana kannustetaan kuluttajia ja yrityksiä Valitse #kestorakkaus -kampanjalla vähentämään kertakäyttötuotteiden käyttöä ja suosimaan tai mahdollistamaan kestoratkaisut.

Jätteen vähentämisen viikolla eri toimijat järjestävät keskustelutilaisuuksia, webinaareja sekä kampanjoita, jotka löytyvät kootusti teemaviikon kampanjasivulta www.jatteetonviikko.fi.

Lue myös Marttaliiton kehittämispäällikkö Salka Orivuoren blogikirjoitus Loppu kertakäyttökulttuurille.

Lisätietoja

Teemaviikkoa rahoittaa ympäristöministeriö. Kampanjaviikkoa koordinoivat Motiva ja Ekokumppanit, ja viikon kampanjakumppaneita ovat Martat, Zero Waste Finland, Suomen Pakkausyhdistys ry, Suomen Kiertovoima ry (KIVO), Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Ruohonjuuri, Factory ja Tori. He viestivät viikolla erilaisista jätteen vähentämisen keinoista.