|

|

Tule mukaan taklaamaan hävikkiä!

Martat on julkaissut kaikille avoimen hävikkiaiheisen verkkokurssin osana Hävikkifoorumi-hanketta. Kuuntele myös hävikkiaiheisia podcasteja.

Maksuttomalla Hävikintaklaajat-verkkokurssilla tutustut siihen, miksi meidän jokaisen olisi syytä kiinnittää huomiota ruokahävikin vähentämiseen ja saat käytännön eväitä hävikin vähentämiseen omassa arjessasi.

Hävikintaklaajat-kurssi on avoin kaikille, ja pääset tutustumaan tehtäviin, vaikket olisi rekisteröitynyt Martta-akatemian käyttäjäksi. Rekisteröityneet käyttäjät voivat saada kurssista virallisen suoritusmerkinnän ja sähköisen osaamismerkinnän. Hävikintaklaajat ja muut Marttaliiton avoimet verkkokurssit löytyvät Martta-akatemiasta Avoimet kurssit-osiosta.

Ota hävikkiaiheiset podcastit kuunteluun

Sukella hävikin maailmaan Kestävästi arjessa -podcastin jaksoissa 3, 6, 15 ja 18.

Jakso 3: Ruokaa suuhun, mihinkäs muuhun

Ruokaa heitetään roskiin, vaikka aika moni tietää, ettei pitäisi. Milloin on ok heittää ruokaa pois? Mitä arkivinkkejä on, ettei biojätepussi olisi niin painava? Entä miten suhtautua lasten nirsoiluun ja ruoan jättämiseen? Emmin, Maijan ja Salkan vieraana myös lapsiperheruokailun asiantuntija Outi Mehto. Jakso on tehty osana Hävikkifoorumia, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Jakso 6: Typpikuormaa ruokahävikistä

Proteiini puhuttaa, sillä liika proteiini lautasilla päätyy typpipäästöinä pöntöistä vesistöihin. Paljonko proteiinia tarvitaan, ettei kotona syntyisi turhia päästöjä? Proteiinihävikin syitä on monia, kuten koko muun ruokahävikin. Kiireiset kauppaostokset, uskalluksen puute keittiössä tai pelko, ettei ruokaa ole riittävästi. Martat neuvovat ruokakursseillaan käytännön läheisesti keinoja taklata ruokahävikkiä. Vieraana studiossa Uudenmaan marttojen Marjo Ranta.

Jakso 15: Rahana bioroskiin

Ruoan hinta on noussut. Jos raaka-aineita tai valmista ruokaa menee paljon biojätteeseen, helppo tapa säästää ruokamenoissa on vähentää hävikkiä ja ostaa vähemmän uutta. Keskustelemme myös arjen tavoista ja taidoista, miten ruokamenoja voi hahmottaa ja rutiineja muuttaa. Vieraana on omista raha-asioistaan ja ruokamenoistaan kertova Päivi Rantanen, jolla on somessa laaja seuraajakunta nappaamassa arjen säästövinkkejä. Jakso on tehty osana Hävikkifoorumia, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Jakso 18: Taklataan ruokahävikki

Pitääkö ruokahävikkiä yhä vähentää? Millaista oli ruokahävikki 100 vuotta sitten? Järjestöissä tehdään ruokahävikkityötä ennen kaikkea yhteistyössä: jakson vieraina Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta ja Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta. Jakso on tehty osana Hävikkifoorumi-hanketta, jota rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Kurssi ja podcast-jaksot on tuotettu osana Hävikkifoorumi-hanketta, jota rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Lue lisää Hävikkifoorumista täällä.