| |

Kotivara ja poikkeustilanteessa toimiminen

Poikkeusolosuhteisiin voi ja kannattaa varautua etukäteen. Yksi hyvä keino on huolehtia oman kodin kotivara kuntoon.

Kotivaralla tarkoitetaan kotoa löytyvää ruoka- ja juomavarastoa, jonka tulisi viranomaisohjeiden mukaan riittää kaikille perheenjäsenille ainakin 72 tunnin ajaksi. Kotivaraan voidaan turvautua esimerkiksi pitkittyneen sähkökatkon, sairastumisen tai äärimmäisten luonnonilmiöiden vuoksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei kotivara ole erikseen koottu hätävarasto, vaan sen tuotteita käytetään arjessa jatkuvasti. Oman kotivaran lisäksi voi olla tarpeellista huolehtia myös lähimmäisten ja varsinkin ikäihmisten kotivarasta.

Tärkeitä tuotteita kotivaraan hankittavaksi ovat esimerkiksi pullotettu vesi, erilaiset kuiva-aineet, säilykkeet, välipalatuotteet sekä kasvikset ja hedelmät. Huomioi, että sähkökatkon aikana esimerkiksi lieden ja mikron käyttäminen ei onnistu. Lisäksi kodista on hyvä löytyä muun muassa puhtaita ja kannellisia vesiastioita, paristoilla toimiva radio sekä paristoja, taskulamppu, varavirtalähde ja välttämättömät lääkkeet. Jos kodissa on lemmikkejä, myös niiden tarvitsemat ruoka, vesi ja tarvikkeet kannattaa huoltaa osaksi kotivaraa.

Kotivaran tulisi riittää ainakin kolmen vuorokauden ajaksi, joten päivittäisessä käytössä olevien tuotteiden riittävään määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Kotivaraan kuuluvien laitteiden toiminta sekä sijainti olisi hyvä tarkistaa säännöllisesti, jotta laitteet löytyvät ja toimivat myös poikkeustilanteessa.

Poikkeustilanteen sattuessa on tärkeää pysyä rauhallisena ja seurata viranomaisohjeistuksia. Voi olla tarpeellista auttaa naapureita esimerkiksi tilanteesta tiedottamalla tai kotivaraa jakamalla. Myös yhteiskunta varautuu poikkeustilanteisiin huoltovarmuudesta huolehtimalla. Niin oman tilanteen kuin yhteiskunnan toimivuuden edistämiseksi on kuitenkin tärkeää, että kotitaloudet huolehtivat varautumisesta itse.

Voit tutustua kotivaraan tarkemmin esimerkiksi Marttojen sekä Suomen Pelastusalan Keskusliiton materiaalien avulla.