|

Porkkana-karviaismarjahillo (köyhän miehen lakkahillo) ja marttalöytö netinkätköistä

Aika jänniä säitä on ollut viime päivinä! Välillä on vettä satanut enemmän ja vähemmän, välillä paistanut aurinko. Eilen kuului jopa ukkosen jyrinää. Syksyisen näköisestä säästä huolimatta

Eilen aamulla (13.8.2019) Huomenta Suomi Extra -lähetyksessä sienikirjailija ja biologi Jarkko Korhonen totesi, että nyt on hyvät lähtökohdat sienisyksylle. Lämpöä on ollut sekä sadetta on luvassa ja osassa Suomea saatukin. Sieniä saattaa kuulema alkaa tulla oikein kunnolla, jopa rytinällä, kuten vuosi sitten syksyllä.

Puutarhan marjapensaat tuottavat hienosti marjoja. Karviainen on kotiutunut viime kesänä tehdyn siirron jälkeen omalle paikalleen ja marjoja tulee oikein mukavasti. Tein marjoista porkkana-karviaismarjahilloa, joka tunnetaan myös nimillä köyhän miehen lakkahillo ja lama-ajan lakkahillo. Porkkanan pehmeä maku täydentyy karviaismarjan pirtsakalla maulla.

Porkkana-karviaismarjahillo

500 g porkkanoita
1 l karviaismarjoja
vajaa 2 dl vettä
200 g hillosokeria

1. Kuori ja raasta porkkanat.

2. Leikkaa karviasista kannat ja ”tupsut” pois.

3. Mittaa porkkanaraaste, karviasmarjat ja vesi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä niin, että porkkanaraaste ja karviaiset ovat pehmenneet. Sekoita välillä. Halutessasi voit soseuttaa hillon tasaiseksi massaksi, kun ainekset ovat pehmenneet.

4. Lisää hillosokeri ja kietä vielä hetki.

5. Laita hillo kuumana puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä jäähtyneet hillopurkit jääkaapissa.

Hillon voi jäähtyneenä myös pakastaa. Hillo sopii lettujen, puuron, jugustin ja viilin kanssa sekä leivän päälle.

Orthex Groupin Y-muotoinen kuorimaveitsellä kuorisi vaikka isommankin määrän porkkanoita! Kuoriminen on nopeaa ja rasittaa kättä vähemmän kuin perinteisellä kuorimaveitsellä kuoriminen. Orthex Groupin BIO leikkuulauta on valmistettu biopohjaisesta muovista, yhdistelmä sokeriruokoa ja pohjoismaista puukuitua.

Marttalöytö netin kätköistä: Keski-Uusimaa on julkaissut 11.9.2017 artikkelin ”Martat opastavat: Näin teet köyhän miehen lakkahilloa ilman lakkoja”. Artikkelissa kerrotaan Järvenpään marttojen sadonkorjuu-tapahtumasta (16.9.2017), missä opastetaan hillon keittoa, maistatetaan valmiita hilloja ja myydään hilloja. Artikkelissa on asiaa hilloista vinkkeineen, joita pääset lukemaan klikkaamalla TÄSTÄ.