|

|

Rikkakasvien abc

Puutarhojen rikkaruohot voidaan jakaa yksi- ja monivuotisiin. Suurin osa niistä on monivuotisia lajeja, jotka leviävät tehokkaasti juurien avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi voikukka, juolavehnä, ohdake, rikkanenätti, vuohenputki ja valvatti. Monivuotiset rikkakasvit leviävät juuriston lisäksi myös siementen, maanpäällisten tai maanalaisten rönsyjen avulla.

Yksivuotisista rikkakasveista hankalimpia ovat runsasravinteisessa ja hyvin kastellussa maassa viihtyvät lajit, kuten pihatähtimö, kylänurmikka ja pihasaunio. Ne kasvavat nopeasti ja tuottavat runsaasti siemeniä. Lisäksi ne juurtuvat kitkemisen jälkeen helposti uudelleen. Koska yksivuotiset rikkakasvit leviävät siementen avulla, niiden torjunta on tehokkainta ennen kukintaa.

Miten sitten voi tehdä, että rikkakasvit pysyvät aisoissa? Perustamisvaiheessa olevassa pihassa tärkeintä on mullan laatu. Sen pitää olla ravinteikasta sekä puhdasta monivuotisten rikkakasvien juurista ja mielellään myös siemenistä. Vanhassa pihassa tärkeintä on kasvien kunnosta huolehtiminen, jotta ne pystyvät kilpailemaan tehokkaasti rikkakasvien kanssa. Rikkakasveja voi hävittää mekaanisesti kitkemällä tai myös liekittämällä torjunta-aineiden sijaan. Toki nykyään voi puutarha-alan liikkeistä ostaa myös myrkyttömään kasvinsuojeluun sopivia torjunta-aineita.

Tiesitkö, että rikkakasvit kertovat maasta:
Rehevässä maassa kasvavat eri rikkakasvilajit kuin kuivassa ja vähäravinteisessa.

Kasvimaalla rikkakasvit kannattaa kitkeä tai harata aina keväällä ennen maan muokkaamista ja viljelyn aloittamista. Pienet rikkakasvit irtoavat maasta käsin nykäisemällä. Voimakasjuurisia lajeja kitkiessä kannattaa käyttää apuna rikkaruohorautaa. Rikkaruohojen poisto ei liity pelkästään kevääseen. Kitkemistä ja haraamista tehdään koko kesän ajan, jos rikkaruohoista on haittaa.

Kitkettyjä rikkaruohoja tai vieraslajeja ei saa viedä esimerkiksi tontin takana olevaan metsikköön maatumaan, vaan ne on toimitettava jäteasemalle sekajätteen mukana tai kompostoitava.
Ihmisen mielestä joku kasvi on rikkakasvi, mutta se saattaa olla pörriäisten suosima ja tärkeä pölytyskasvi. Tällainen on esimerkiksi voikukka. Voit tehdä niin, että jätät osan pihasta pienemmälle hoidolle ja annat kaikkien kukkien kukkia.

Tekstin on kirjoittanut Marja Kupari, Kotivihreä
www.kotivihrea.fi