Marttajärjestön muutosprosessi 2023-2024

Marttajärjestön vuoden 2023 alussa aloittama kaksivuotinen Menestyksen avaimet -muutosprosessi on nyt puolivälissä.

Marttaliiton ja piirien johto käsitteli muutosprosessin suunnitelmaa johdon neuvottelupäivillä 9-11.2.2024. Suunnitelma sisältää kuvauksen muutosprosessin tavoitteista, perusteluista ja sisällöistä valintavaihtoehtoina. Valintavaihtoehdoissa on vielä paljon tehtävää. Osa esitetyistä asioista voi olla valmis toteutukseen, osassa tarvitaan valmisteluja ja osassa on vielä selvittämistä. Muutossuunnitelman löydät täältä.

Muutosprosessin tarkoitus

Marttajärjestön menestyksen avaimet -muutosprosessin tarkoituksena on kehittää Marttajärjestön toimintaa vastaamaan 2030-luvun toimintaympäristön vaatimuksia niin, että järjestön rooli vakavasti otettavana toimijana vahvistuu kotitalousneuvonnassa, järjestötyössä ja liiketoiminnassa.

Tavoitteina ovat marttajärjestön on elinvoimaisuus tulevaisuudessa, sen toimintaedellytysten parantaminen ja toiminnan vahvistuva yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Helmikuun 2024 johdon neuvottelupäivien viesti oli selvä: muutosta tarvitaan ja muutoksia pitää ryhtyä toteuttamaan. Myös martat ovat muutoksen tarpeesta samaa mieltä.

Kuvassa: Pohjois-Karjalan Martat

Muutosprosessin teemoja

Muutosprosessin aikana haetaan vastausta näihin neljään kysymykseen:

 1. Miten ja kenen toimesta hoidetaan neuvontatoiminta ja yhdistystoiminta tulevaisuudessa?
 2. Miten saadaan taloudelliset resurssit riittämään tulevaisuudessa? Miten varmistetaan riittävät henkilöresurssit ja tarvittava osaaminen tulevaisuudessa?
 3. Auttaisiko joidenkin toimintojen keskittäminen tai yhdenmukaistaminen koko Marttajärjestössä? Mitä toimintoja nämä voisivat olla? Miten keskittäminen tai yhdenmukaistaminen kannattaisi toteuttaa?
 4. Miten Marttajärjestön rakenteita, sisäistä yhteistyötä, työnjakoa ja johtamista pitäisi kehittää tai uudistaa?

Etsiessämme vastauksia näihin kysymyksiin osallistamme laajasti marttajärjestön eri toimijoita miettimään marttojen toiminnan nykytilaa ja tulevaisuutta.

Kuvassa: Uudenmaan Martat

Muutosprosessin eteneminen

Vuoden 2023 aikana määriteltiin marttajärjestön menestyksen kannalta olennaiset muutoskohteet ja muutosten toteutumisen kannalta keskeiset ratkaistavat asiat.

Kevään 2024 aikana piirien hallitukset tekevät päätöksen siitä, ovatko ne omalta osaltaan toteuttamassa, valmistelemassa tai selvittämässä johdon neuvottelupäivillä esitettyjä valintavaihtoehtoja. Näiden vastausten pohjalta liitossa ja piireissä valmistaudutaan tarvittavien muutosten toimenpanoon vuodesta 2025 eteenpäin.

Kuvassa: Keski-Suomen Martat

Materiaaleja

Marttajärjestön menestyksen avaimet -muutosprosessiin liittyvät materiaalit löydät Martta-Akatemiasta.

Ohjeet Martta-Akatemian Menestyksen Avaimet -kurssialustalle kirjautumiseen:

 1. Suora linkki Martta-Akatemian muutosprosessin osioon: https://moodle.mmg.fi/martat/course/view.php?id=555
 2. Linkki vie sinut ensin Martta-Akatemian kirjautumissivulle, jos et ole vielä kirjautuneena sisään palveluun. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia Martta-Akatemiaan, voit luoda ne tällä kirjautumissivulla.
 3. Anna käyttäjätunnuksesi sekä salasanasi.
 4. Sen jälkeen ohjaudut suoraan tähän osioon ”Marttajärjestön menestyksen avaimet”.
 5. Ensimmäisellä kerralla Martta-Akatemia vielä pyytää kurssiavainta, se on: MenestysAvain23!
 6. Klikkaa Aineistot-kuvaketta.
 7. Saat näkyviin kaikki aineistot Menestyksen avaimet -aiheesta. Rullaa tämä näkymä alas kohtaan Tallenteet. Sinulle avautuu sivu, josta voit valita katsottavaksesi haluamasi tallenteen.

Lisätiedot