Takaisin tapahtumalistaukseen

Makumatka Karjalaan 12.11.2020 Marttalassa

Karjalainen ruokakulttuuri on tullut koko Suomen suosikiksi. Peruna, sienet, marjat, järvikalat ja liha ovat karjalaisen keittiön keskeisimmät raaka-aineet, joista syntyvät koko maan tuntemat herkut: padat, piirakat ja paistit. Karjalainen keittiö kuuluu idän uuniruoka-alueeseen. Uunissa paistuvat mm. Karjalan lukuisat piirakat: sultsinat, tsupukat, kukkoset, pyöröt ja vatruskat – ja mahtuupa uuniin vielä rieskaa ja rinkeliäkin. Kun karjalainen pitopöytä katetaan, laitetaan tarjolle erilaisia kaloja, riistalihaa, metsäsieniä sekä hapatettuja kasviksia. Karjalaisessa keittiössä on paljon vaikutteita Venäjältä. Sieltä on omaksuttu muun muassa kaalin ja rahkan käyttö. Monet karjalaiset piirakat muistuttavat venäläisiä leipomuksia. Riisipiirakat ja karjalanpaisti ovat koko Suomelle maittavia karjalaisherkkuja. Vähemmän tunnettuja ruokia ovat sen sijaan aattolohko, hapanvelli sekä säräksi kutsuttu lihavuoka.  Karjalaiset ruokalajit ovat vakiintuneet osaksi niin kiinteäksi osaksi kotimaista ruokakulttuuria.

Kurssi-illan aikana valmistamme erilaisia karjalaisia piirakoita ja nautimme ne yhdessä iltateen kera.