Hallitse rahojasi Viikko 2: Omat menot ja budjetointi
Tervetuloa valmennuksemme toiselle viikolle! Olet etenemässä varmoin askelin kohti tekoja oman tulevaisuutesi hyväksi. Rahapuhetta -tutkimuksen (OP, Takuusäätiö ja Marttaliitto 2019) perusteella 82% vastaajista on kiinnostuneita raha-asioista ja oman talouden suunnittelusta. Hienoa, että sinuakin kiinnostaa taloudellisen tilanteen selkiyttäminen ja parantaminen. Tällä viikolla käsittelemme valmennuksessamme budjetointia.
Rahatilanteen kartoittaminen kannattaa aina. Mitä paremmin tunnet nyt oman tilanteesi, sitä helpompi on tehdä suunnitelmia ja varautua tulevaisuuteen. Kun olet seurannut rahankäyttöäsi muutaman viikon ajan, näet, paljonko sinulla on mennyt rahaa juokseviin ja epäsäännöllisiin menoihin. Kulutuksen kautta voit tarkastella elämäntyyliäsi ja tarvittaessa pystyt tekemään siihen muutoksia. Kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, mikä sinulle on tärkeää.
Mieti, mikä on suhteesi rahaan ja minkälaista elämää haluaisit viettää. Eläkkeellä tulosi todennäköisesti pienenevät, joten on tärkeää valmistautua siihen etukäteen. Tarkistit viime kerralla tulevan eläkkeesi, joten tiedät nyt, minkä verran sinulla on rahaa käytössäsi. Hienoa, että olet edennyt tähän asti! Seuraa nyt omaa talouttasi ainakin kuukauden ajan, ja tee uusia oivalluksia.
Viikon tehtävä: Suunnittele ja seuraa rahankäyttöäsi
1. Seuraa kulutustasi
Tulevaisuutta ajatellen on hyödyllistä tietää tarkalleen, minne rahasi menevät. Tässä muutama vinkki erilaisiin rahankäytön seurantavälineisiin, joista voit valita sinulle parhaiten sopivan.
- Penno.fi tai Penno-vihko
- Marttojen budjetointipohja
- Oman pankkisi tiliotteet ja verkkopankin palvelut
- Google Play -kaupan tai Apple Storen sovellus
- Kynä ja paperi
- Excel
Katso videoltamme lisätietoa erilaisista budjetointivälineistä:
Toiset vannovat perinteisiin menetelmiin, kuten kynään ja vihkoon. Jos tämä tapa tuntuu hyvältä, niin kannattaa kokeilla esimerkiksi maksutonta Penno-vihkoa. Sähköisistä välineistä kannattaa tutustua Penno.fi-palveluun. Penno vaatii rekisteröitymisen, mutta sen jälkeen palvelu on aina käytössäsi. Se on maksuton eikä sisällä mainoksia.
Jopa 68 prosenttia kyselyymme vastanneista Pennon käyttäjistä kertoi, että rahatilanne oli selkiytynyt Pennon käytön myötä. Lisäksi 44 prosenttia ilmoitti suunnittelevansa Pennon avulla tulevaa rahankäyttöään enemmän.
2. Valmistaudu sopeuttamaan menosi pieneneviin tuloihisi
Voit halutessasi suunnitella rahankäyttöäsi siten, että asetat itsellesi niin sanottuja osabudjetteja. Pohdi, minkä verran olet valmis käyttämään erilaisiin kategorioihin rahaa kuukausittain. Näitä voivat olla vaikkapa ruokaostokset, asuminen, harrastukset, ulkona syöminen tai matkustaminen.
Voi olla hyödyllistä miettiä myös sitä rahamäärää, jolla mahdollisesti autat lapsiasi tai muita läheisiäsi. Mikäli haluat antaa läheisillesi rahaa, onko summa sinulle oikeasti sopiva? Kannattaa muistaa, että toisia voi auttaa taloudellisesti vain sen verran, ettei se aiheuta itselle ongelmia.
3. Etsi säästökohteita ja aseta tavoite
Kun olet seurannut rahankäyttöäsi, tarkastele sitä nyt säästämisen kannalta. Voisitko siirtää noutokahvin tai suklaapatukan suuruisen summan säästöön päivittäin? Maksatko sellaisista sopimuksista, palveluista ja tilauksista, joita et tarvitse? Voisitko siirtää säästöön esimerkiksi lehtitilausten ja kanavapakettien hinnan? Säästämistä käsittelemme tarkemmin viikolla neljä.
Jäin eläkkeelle ja tuloni vähenivät. Penno auttaa näkemään, miten selviän lainoista. Teen puolen vuoden taloussuunnitelman etukäteen ja Pennon avulla seuraan tavoitteessa pysymistä. Ruokamenoissa on pudotusta melkein 100 € / henkilö. Etsin ilmaisia ja edullisia vapaa-ajan viettotapoja, enkä enää lohduta itseäni shoppailemalla.
Olet edennyt ison askeleen, mahtavaa! Budjetointi vaatii hieman työtä, mutta sen myös palkitsee pian. Jo toistuvien tulojen ja menojen näkyväksi tekeminen auttaa hahmottamaan omaa rahatilannetta. Ja kun tiedät tarkemmin, mihin jäljelle jäävä raha kuluu, hallitset oman tilanteesi.
Jatkoporinat verkossa! Jos et ole jo liittynyt Facebookin Hallitse rahojasi -ryhmään, niin tee se nyt. Ryhmässä voit keskustella muiden kanssa viikon teemasta ja saada rahanarvoisia vinkkejä.
Valmennuksemme seuraavalla kerralla käsittelemme luottoja ja velkoja. Jos haluat tutustua tulevan viikon teemaan jo nyt, näet sen täältä.