|

|

Puheenjohtaja, joka kutsuu itseään yhdistysluudaksi

 

Marttasankari – Helmikuu /

 

Honkajoen marttojen puheenjohtaja Anneli Hautaoja porhaltaa sovittuun tapaamisen vauhdikkaasti. Vuoden yhdistystä luotsannut Hautaoja on oikea aktiivisuuden ilmentymä. Vuosien varrella hän on ollut mukana monissa eri yhdistyksissä, viime vuosina marttailu on vienyt mennessään. Eikä K-kauppiaan aikataululla varmasti paljon muuhun enää repeäisikään, 13 tuntisten työpäivien jälkeen marttailu on ihanaa vaihtelua, henkireikä, jolloin tehdään mukavien ihmisten kanssa mukavia juttuja.


Anneli Hautaoja on puuhanainen, hän sanoo itseään yhdistysluudaksi. Asioiden ja tapahtumien järjesteleminen on hänelle hyvin mieluisaa, siinä saa kokea tekemisen ja onnistumisen riemua. Yhdessä tekeminen on antoisaa ja samalla huomaa miten muutkin martat nauttivat ja innostuvat, yhdessä saadaan paljon aikaiseksi.
Marttailu on Hautaojan mielestä yksi parhaimmista harrastuksista, eikä vähiten siksi, että kauppiaan ammattitaidolle on löytynyt monenlaista kysyntää. Kun Honkajoen Martat ovat päättäneet tehdä jotakin isompaa, niin jollakin porukassa täytyy aina olla se rohkeus heittäytyä. Anneli osaa innostaa ja innostua ja toimeliaana ihmisenä hän mielellään myös heittäytyy tekemään ja touhuamaan. Joskin tämä puuhakas rouva painottaa, että yksin ei saa mitään aikaiseksi, porukkaa tarvitaan aina mukaan.

Kuusi vuotta sitten tämä marttaileva K-kauppias pohti, että mistäköhän Honkajoen kylän nuorille löytyisi hänen kauppansa lastauslaituria miellyttävämpi vapaa-ajanviettopaikka. Kunnalta kerrottiin, että Honkajoen monitoimitalo, Honkala, on nuoria varten, mutta siellä ei juuri aktiviteetteja ole. Tästäkös Hautaoja syttyi ja niin he järjestivät marttojen kanssa monitoimitalolle Jari Sillanpään konsertin. Martat valmistivat tilaisuuteen herkullisen välipalan, Sillanpää tuli ja vetäisi keikan tuhatpäiselle yleisölle. Näin nuorison kassa karttui 10 500 eurolla ja monitoimitalolle hankittiin tietokoneita, pelejä ja salibandyvarusteita. Kaupan lastauslaituri muuttui hiljaiseksi paikaksi.

Monessa mukana olleen Hautaojan elämässä puhaltavat parhaillaan muutoksen tuulet. Niihin on 20 vuotta K-kauppiaana kyllä opettanut, mutta nyt on edessä täysin erilainen elämänvaihe. Kauppiaan ura jää taakse ja Hautaoja aloittaa puolisonsa kanssa elämän Porin keskustassa eläkeläisenä. Kuinka kauan tämä touhukas martta malttaa pysyä poissa työkuvioista, sitä hän ei vielä itsekään tiedä, mutta se on kuitenkin varmaa, että yhdistystoimintaa ja marttailua hän ei ole jättämässä. Kuluva vuosi menee vielä Honkajoen Marttayhdistyksen ruorissa, sitten Anneli kertoo katsovansa mitä Porilla on hänelle tarjottavana. Honkajoen Marttojen kanssa on vielä muutamia haaveita toteutettavana, päällimmäisenä niistä retki eduskuntaan ja Fazerin vierailukeskukseen. Retkestä on ollut jo puhetta, vain toteutus puuttuu.