Imelletty perunalaatikko

20 annosta

Valmistusohje

2 1/2 kg perunoita
3/4 dl vehnäjauhoja
noin 3 dl keitinvettä
noin 1/2 l maitoa
suolaa
1-2 rkl siirappia
(voita)

1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat.
3. Anna perunasurvoksen jäähtyä hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna survosta parilla kolmella desillä lämmintä keitinvettä. Perunamassan pitää olla 55-70°C, jotta peruna imeltyy. Ei yli 75°C, jolloin perunalaatikko ei imelly.
4. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.
5. Pane kannella peitetty perunamuusikattila noin 60°C:seen uuniin imeltymään.
6. Sekoita puolen tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 3-4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
8. Mausta seos suolalla ja tarvittaessa siirapilla.
9. Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain puolilleen, sillä laatikko kuohuu ja kuplii kypsentämisen aikana. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle. Jos pinta tummuu liikaa, niin peitä.
10. Paista laatikkoa noin 150°C:ssa pari tuntia.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.38 kg CO2 ekv
  • Energia 119 kcal/annos
  • Rasva 0.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.3 g
  • Proteiini 3.3 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 26.6 g
  • Sokerit 3.1 g
  • Kuitu, kokonais- 1.8 g
  • Natrium 70.8 mg
  • Kalsium 38.4 mg
  • Rauta 0.9 mg
  • C-vitamiini 8.4 mg

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus