Kaunis kotipiha on viihtyisä keidas, joka irrottaa ajatukset arkihuolista. Pihan ja puutarhan hoito on myös mukava harrastus, joka käy kuntoliikunnasta.

Kotipihan hoito ei käy rasittavaksi, kun perustamistyöt on tehty kunnolla. Usein maan pintaa joudutaan muotoilemaan ja maata parantamaan ennen kasvien istuttamista. Kasvit tarvitsevat multavan, ravinteikkaan ja sopivasti vettä pidättävän kasvualustan.

Maan rakenne

Hyvä multa muodostuu kun pintamaan eloperäinen aines sekoittuu syvemmällä olevaan kivennäismaahan. Viljelyn, maan muokkauksen ja eloperäisen aineksen lisäämisen myötä multakerros  paksunee.

Hyvässä kasvualustassa maahan muodostuu mururakenne, jossa maahiukkasten välissä sijaitsee erikokoisia huokosia. Isoissa huokosissa on ilmaa, josta kasvien juuret ja maan pieneliöt saavat tarvitsemansa hapen. Keskisuurissa huokosissa on vettä, jota kasvit ottavat juurillaan.

Kasvit tarvitsevat ravinteita

Veden mukana kasvit ottavat kasvuun tarvittavat ravinteet maasta hiiltä ja happea lukuun ottamatta. Hiilen ja pääosan hapesta kasvit saavat ilmarakojensa kautta ilman hiilidioksidista.

Eri kavilajit tarvitsevat ravinteita eri määriä. Esimerkiksi kaalikasvit käyttävät runsaasti typpeä kun taas palkokasvit tulevat toimeen lähes yksinomaan niiden juurissa elävien nystyräbakteerien ilmakehästä sitomalla typellä.

Kasvien ravinteiden saannin turvaamiseksi maahan on lisättävä lannoitusaineita. Eloperäisiä lannoitteita ovat komposti,kanankakka, hevosenlanta, merilevä, luujauho ja sarvilastut.

Lannoitteita voi valmistaa myös itse. Nokkosesta saa typpipitoista viherkäytettä. Rohtoraunioyrtistä tehdyssä käytteessä on runsaasti kaliumia.

Maatalous- ja puutarhamyymälöissä on tarjolla laaja valikoima rakeisia kivennäislannoitteita, joiden ravinnesuhteet ovat kasveille sopivat. Kivennäislannoitteita käytetään pakkakuksen ohjeen mukaisesti, sillä liika lannoitus haittaa kasvua siinä missä ravinteiden puutekin.

Torju monivuotiset rikkakasvit

Monivuotisten rikkakasvien hävittäminen perustamisvaiheessa vähentää tulevien vuosien kitkemistarvetta. Monivuotiset rikkakasvit leviävät siementen lisäksi juuri- ja varsisilmuista. Yleisempiä monivuotisia rikkakasveja ovat juolavehnä,voikukka, rönsyleinikki, leskenlehti, valvatit, kortteet javuohenputki.

Ennen istutusta maa kesannoidaan ja rikkakasvien taimet hävitetään niiden ollessa noin 10 cm pituisia. Vähitellen rikkakasvien juurissa olevat ravintovarat ehtyvät ja kasvi kuolee.

Rikkakasvit voidaan myös ruiskuttaa torjunta-aineilla, jolloin torjunta-ainetta kulkeutuu lehtien kautta juuriin ja kasvi kuolee kokonaan. Torjunta-aineita käytettäessä on noudatettava  annettuja käyttöohjeita.

Estä yksivuotisten rikkakasvien kukinta

Yksivuotiset rikkakasvit, kuten vesiheinä, jauhosavikka ja pillikkeet, leviävät siementen avulla. Paras keino hillitä niiden kasvua on estää kukinta toistuvilla harauksilla. Rikkakasvien siemenet säilyttävät itämiskykynsä vuosia, joten harauksia voi joutua jatkamaan pitkään.

Käytä katteita

Katteiden käyttö riviväleissä ja istutusten juurella estää sekä yksi- että monivuotisten rikkakasvien kasvua. Katteina voi käyttää mustaa muovia, kuitukangasta, kuorihumusta, oksahaketta, kompostia, turvetta, olkea tai ruohosilppua.