Valtakunnallista Vihervuotta vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Teemavuoden nimeää ympäristöministeriö ja kokonaisuudesta vastaa Viherympäristöliitto. Marttojen oma teema on Kaunis hyötykasvi pihassa ja puistossa. Tavoitteena on istuttaa vähintään 1000 uutta puuta ja pensasta.

Vihervuoden 2016 tunnuslause on Minun maisemani – maalla ja kaupungissa. Maiseman määritelmä on pidetty tarkoituksella väljänä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi rakennettua ympäristöä, suojelualuetta tai kulttuurimaisemaa. Jokaisella on oma, itselle läheisin ympäristö: kaupungin keskusta, kylänraitti, korpimaa, kotipiha, lähipuisto – tai jokin muu maisema.

Vuoden pääteema on Kestävä suomalainen maisema. Se haastaa pohtimaan, miten edistetään kestävän kehityksen mukaista viheralueiden suunnittelua, rakentamista ja hoitoa.

Myös lähiruokaa ja kaupunkiviljelyä nostetaan esille vuoden aikana. Esteettömyyttä, liikuntamahdollisuuksia ja ympäristön terveysvaikutuksia painottaa teema Liikettä ulos – lähiympäristö kuuluu kaikille.

Marttojen teemana Kaunis hyötykasvi pihassa ja puistossa

Marttaliitto haastaa marttayhdistykset lahjoittamaan ja istuttamaan hedelmäpuita tai marjapensaita omalle paikkakunnalle: päiväkodin, vanhainkodin tai palvelutalon pihalle, puistoon, leikkipuistoon tai muuhun sopivaan paikkaan. Tavoitteena on istuttaa vuoden aikana vähintään 1 000 uutta hyötypuuta tai -pensasta. Istutustapahtuman järjestämisestä lisää marttailusivuilla.

Lähiruokaa omasta ruukusta ja laatikosta tai kasvimaalta

Kaupungin sydämessä asuvan yrtit ja vihannekset kasvavat parvekkeella ja kotipihassa ruukuissa ja laatikoissa. Myös taloyhtiön asukkaat voivat myös perustaa kasvimaan laareihin tai säkkeihin yhteiselle pihalle ja istuttaa satoa tuottavia hedelmäpuita ja marjapensaita. Lue lisää ruukku- ja laatikkoviljelystä ja yrttien kasvatuksesta

Pienelle kasvimaalle mahtuu muutama metri salaattia, hernettä, yrttejä ja muita mielivihanneksia. Aarin palsta tuottaa kesän kasvikset ja satoa riittää varastoonkin. Lue lisää kasvimaan perustamisesta.