|

Roadtripin löydöt; työkengät ja marttalöytö Kälviällä

Viime viikolla alkoi maantie kutsua ja kävimme pienellä autoajelulla; Kajaani-Nivala-Ylivieska-Kalajoki-Kokkola-Kälviä-Kärsämäki-Kajaani. Roadtripin reitin päätimme fiilispohjalta ajellessamme sekä hienoisen ennen matkaan lähtöä tekemämme löyhän suunnitelman pohjalta.

.

Ylivieskassa totesimme matkan Kalajoelle olevan niin lyhyt, että päätimme ajella seuraavaksi sinne. Kalajoen Hiekkasärkät tekevät miljöönä aina vaikutuksen. Tuuli oli aika navakka, mutta se ei rannalla kävelyä haitannut.

Kalajoelta ajelimme mutkan Kokkolassa. Paluumatkalla, Kälviän kyläraittia ajellessamme, Martta Matkaaja teki löydön – kauniin pihapiirin rakennuksen oven päällä luki Marttakoti!

.
.
.

Talo on Lucina Hagmanin syntymä- ja lapsuuden koti. Lucina syntyi kesäkuun 5 pvnä 1853. Hän oli opettaja ja koulunjohtajatar, jonka sydäntä lähellä oli sivistys ja opiskelun edistäminen. Lucina perusti v.1899 “Sivitystä kodeille” -yhdistyksen, joka kuulosti Keisarillisen Suomen senaatin korvissa vaaralliseltaja, jopa vallankumoukselliselta. Yhdistyksen nimi muutettiin Marttajärjestöksi. Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu järjestö otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin edistämisen.

Marttajärjestöllä on takanaan pitkä ja värikäs historia. Marttaperinne-sivuilla on tietoa, kuvia ja artikkeleita marttajärjestön historiasta ja toimijoista. Marttaperinne-tutustumismatkalle pääset klikkaamalla tästä KLIK.

.
.

Kälviän Martat ostivat Marttakodin vuonna 1987. Talon omistaminen oli ollut marttojen suuri haave, joka toi mukanaan myös suuren vastuun vaalia ja pitää kunnossa Marttajärjestön perustajan, Lucina Hagmanin, syntymäkotia. Marttakoti on viihtyisä ja kodikas paikka pitää erilaisia tilaisuuksia ja kesäkahvila sopiva taukopaikka matkalijoille.

Kälviän Martat kuvailevat toimintaansa Martat.fi-sivustolla näin:

“Marttoja on kaiken ikäisiä, kokoisia ja näköisiä. Meitä yhdistää tekemisen meininki ja halu vaikuttaa. Martat ovat yhdessä valtava määrä tiivistynyttä energiaa, reipasta huumoria sekä yhdessäolon ja tekemisen riemuja. Opit ruoanvalmistusta, kodinhoitoa, kotitaloutta, ympäristöasioita ja pääset mukaan koko elämän kestävään seikkailuun. Odotamme juuri sinua!”

Olisiko marttailu sinun uusi harrastuksesi? Lisää marttailusta voit lukea klikkaamalla tästä KLIK.

Martta yhdistyksissä aloitellaan syyskautta; toimintaa suunnitellaan ja valmistellaan. Eri paikkakuntien marttayhdistykset yhteystietoineen löydät Martat.fi-sivuilta klikkaamalla tästä KLIK.

Roadtrillämme ostin uudet työkengät. Ihanan punaiset <3