Hallitse rahojasi Viikko 6: Huoletta tulevaisuuteen

Olet edennyt tulevaan valmistautumisessasi upeasti! Toivomme, että olet viihtynyt seurassamme ja saanut uusia ajatuksia ja ideoita omaan taloudenpitoosi nyt ja tulevaisuudessa. Tällä kerralla saat meiltä vielä muutaman vinkin, joiden avulla pysyt hyvin aloittamallasi polulla.

Viiden edellisen viikon aikana olet perehtynyt monesta eri näkökulmasta siihen, miten voit varautua taloudellisesti tulevaisuuteesi. Olet varmaankin jo aloittanut budjetoinnin ja tavoitteellisen säästämisen. Ehkä ajatuksesi ovat myös olleet mahdollisten velkojen poismaksamiseen tai asumiseen liittyvien teemojen äärellä.

Viikon tehtävä: kokeile elää tuloilla, jotka eläkkeellä saat

Seuraavaksi on aika kokeilla tulevaa käytännössä. Palauta mieleesi ensimmäisellä kerralla selvittämäsi työeläkekertymä. Selvitä saatko tämän lisäksi joitain muita tuloja tai etuuksia. Hyvä tietolähde erilaisiin eläkeiän sosiaalietuuksiin ovat KELAn nettisivut. Laske tulevat tulosi yhteen. Jos joudut arvioimaan joidenkin tulojen määriä, pyri olemaan arvioissasi realistinen. Seuraava tehtäväsi on kokeilla elää kuukausi tällä arvioidulla tulojen määrällä.

Pyri mukauttamaan kulutustasi vastaamaan tulevia tulojasi. Budjetointia olet harjoitellut jo valmennuksemme aiemmissa osissa, mutta pyri tämänkin tehtävän aikana pitämään mahdollisimman tarkkaa kirjaa menoistasi ja tuloistasi. Seuraamalla rahankäyttöäsi tutustut samalla itseesi ja tulet tietoisemmiksi itsellesi tärkeistä menoista. Esimerkiksi Penno on väline, jonka avulla pystyt helposti pitämään kirjaa kulutuksestasi.

Miltä tehtävä vaikutti? Oliko kulutuksen mukauttaminen helppoa vai ylittyikö budjettisi? Mikäli kaipaat vertailutietoa kuluttamisesta, voit tutustua esimerkiksi kohtuullisen minimikulutuksen viitebudjetteihin. Niistä saat suuntaa-antavaa tietoa siitä, millainen on kohtuullisen minimin mukainen kulutustaso Suomessa. Sellainen, jolla tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttään ja kokea voivansa osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan.

Jos taloudestasi paljastui uusia rahareikiä, voit miettiä niistä luopumista. Muista, että sinä itse voit hallita omaa tilannettasi. Varautumiseen on onneksi vielä aikaa.

Tulevaisuuteen varautuminen ei onneksi ole pelkästään murhetta ja kukkaron nyörien kiristämistä. Siihen kuuluu samalla tavalla myös unelmointi. Anna haaveille siivet ja unelmoi rohkeasti sitä, mitä kaikkea voit tulevaisuudessa tehdä. Näin voit asettaa itsellesi selkeitä ja toteutettavissa olevia tavoitteita niin oman talouden kuin muunkin elämän suhteen. Määrätietoisella otteella saavutat nämä unelmasi varmasti.

Valmennuksemme lopuksi annamme äänen muille samassa tilanteessa oleville. Katso oheiselta videolta, millaisia vinkkejä muilla on eläkkeelle varautumisen suhteen.

Tässä vaiheessa toivomme, että annat raikuvat aplodit itsellesi. Olet hyvässä vauhdissa matkalla kohti huolettomia eläkepäiviä. Keskustelua valmennuksemme aiheista voit jatkaa Facebookin Hallitse rahojasi -ryhmässä.

Toivottavasti olemme onnistuneet herättämään ajatuksiasi eläkkeelle varautumiseen. Muista, että voit aina palata verkkovalmennuksemme pariin, jos jokin asia jäi mietityttämään.