Lapsi mukaan keittiöön

Lapset kannattaa ottaa mukaan keittiöpuuhiin jo pienestä pitäen! Kun lapsi saa olla mukana ruoanlaitossa, hän tutustuu erilaisiin ruoka-aineisiin, saa onnistumisen elämyksiä ja oppii arjen taitoja. Saattaapa ruoka maistuakin paremmin, kun sen valmistamiseen on itse osallistunut ja lapsi tietää mitä kaikkea ruoassa on.

Hyväksy sotku – taidot karttuvat hiljalleen

Vaikka usein tuntuukin, että keittiöaskareet saisi tehtyä helpommin ja tehokkaammin itse, lapset ovat innokkaita apureita ja nopeita oppijoita, joten intoa kannattaa hyödyntää! 

Aikuisen on tärkeää opastaa alussa keittiöaskareihin, mutta jo pian lapsi pystyy osallistumaan itsenäisemmin. Jokainen lapsi on yksilö ja hänen taitonsa kehittyvät omaan tahtiin. Aloita helpoista tehtävistä ja lyhyistä hetkistä keittiössä. Selkeästi rajatut tehtävät pitävät lapsen ruoanlaiton intoa yllä. Voidaan vaikka sopia, että lapsi saa kuullottaa sipulin tai pilkkoa kurkut ja aikuinen tekee loput.

Yleisesti kannattaa muistaa, että jo pienikin hetki mukana toiminnassa riittää! Ruoanlaitto on etenkin aluksi lapsille leikkimistä ja ruokakasvatuksen kannalta tärkeää ruokiin tutustumista.

Eri ikäisille sopivia ruoanlaittopuuhia

Usein jo pienet lapset haluavat olla mukana arjen askareissa. Alla on vinkkejä siihen, minkä ikäiselle lapselle voi ohjata erilaisia ruoanlaittopuuhia. Kyseessä on vain vinkkejä ja esimerkkejä, voita voi soveltaa. Keittiössä leikkivää lasta voi osallistaa ruuanlaittoon muutenkin kuin varsinaisilla tehtävillä, kuten antamalla maistiaisia ja kysymällä, onko mausteita riittävästi.

0-2 -vuotias

  • Repii salaatteja ja yrttejä – ja pyörittää salaattilinkoa
  • Taputtelee sämpylä -ja pullataikinaa
  • Kaataa aikuisen mittaamia ainesosia kulhoon ja sekoittaa
  • Huuhtelee kasviksia ja hedelmiä, pesee juureksia juuresharjalla
  • Voitelee vuokia
  • Vie raaka-aineita tai astioita aikuisen näyttämään paikkaan

3-4 -vuotias

  • Harjoittelee aikuisen opastuksella veitsenkäyttöä ja kuorimista
  • Mittaa aineksia ja sekoittaa taikinaa – samalla voi harjoitella laskemista
  • Käyttää aikuisen kanssa keittiön laitteita, kuten sähkövatkainta ja mikroa
  • Leikkaa pienellä veitsellä pehmeitä raaka-aineita
  • Täyttää oman pitsan tai leipoo rieskoja tai pipareita
  • Voitelee ja täyttää voileivän
  • Käyttää yhdessä aikuisen kanssa raastinrautaa
  • Osallistuu pöydän kattamiseen

5-6 -vuotias

  • Harjoittelee erilaisten vihannesten kuorimista, pilkkomista ja paloittelua
  • Osaa tehdä salaatin
  • Harjoittelee uunin käyttöä
  • Ruskistaa ja hämmentää hellalla olevia ruokia
  • Rikkoo kananmunia
  • Pyörittelee pullia tai sämpylöitä
  • Seuraa yksinkertaista reseptiä
  • Kattaa pöydän itsenäisesti