On suurempi koti neliö

On suurempi koti – Martat 120 vuotta

17.00

Martat on kaikkien tuntema suomalaisten arjessa mukana elävä järjestö. Sen toiminnan ytimessä on ollut 120 vuotta suomalaisten perheiden hyvinvointi.  Helmikuussa 2019 Otavalta ilmestynyt dosentti Ville Jalovaaran kirjoittama marttajärjestön historiateos On suurempi koti – Martat 120 vuotta kertoo marttojen tarinan perheiden näkökulmasta. Mukaansatempaavasti kirjoitettu teos on myynnissä Martanpuodissa hintaan 25 euroa (17 euroa + 8 euroa postitusmaksu).


Marttajärjestö perustettiin keväällä 1899 Venäjän vallan aikana täysin erilaisessa maailmanajassa kuin mitä nyt elämme. Järjestö on historiansa aikana joutunut monta kertaa päivittämään itsensä vastaamaan kuinkin aikakauden tarpeita ja yhteiskunnan jatkuvasti muuttuvia perhekäsityksiä.

Monipuoliseen lähdeaineistoon tukeutuva tutkimus vie lukijansa aikamatkalle maamme historian dramaattisiin murrosvuosiin. Sisällissodan jälkeen rakennettiin sopua jakautuneen kansan keskellä. Sotavuosien pulan ja jälleenrakennuksen jälkeen jouduttiin radikaalin 1960-luvun pyörteisiin. Tasoittavan 1970-luvun kautta päädytään tämän päivän moderniin Suomeen.

Runsaasti kuvitettu teos selvittää järjestön vaiheiden kautta miten marttojen käsitys perheestä on muuttunut 120 vuoden aikana. Tutkimus osoittaa muun muassa kuinka merkittävä vaikutus sodalla oli suomalaisten perheiden arkeen. Se tarkastelee millaista keskustelua martoissa käytiin 1950- ja 1960-luvuilla naisten työssä käymisestä. Kirja kertoo marttojen tasa-arvotyöstä ja 1990-luvun laman tuomista haasteista. Martat ovat onnistuneet päivittämään itsensä 2000-luvulle ja järjestö katsoo nyt tulevaisuuteen.

Teoksen kirjoittaja Ville Jalovaara (s. 1976) on yhteiskunnallisiin liikkeisiin erikoistunut Helsingin ja Turun yliopistojen dosentti ja tunnettu historiantutkija. Hän on aiemmissa teoksisissaan tarkastellut muun muassa Suomen presidenttien ja kirkon suhteita sekä julkaisut HelsinkiMission ja Helsingin yliopiston tieteentekijöiden historiateokset. Jenny ja Antti Vihurin rahasto on tukenut tutkimustyötä.