Kemikaaleja on kaikkialla. Omilla valinnoillamme ja toiminnallamme voimme vaikuttaa turvallisuuteen kemikaaliasioissa. Tälle sivulle on koottu tietoa kodin kemikaaleista mm. kodinhoidon, lastenhuoneen, keittiön ja ihonhoidon teemojen alle.

Kodinhoito

Mitkä ovat hyviä valintoja kodin siivoukseen lapsiperheessä?

 • Kiinnitä huomiota tuotteiden hajusteettomuuteen
 • Valitse tuotteita, joilla on ympäristömerkki
 • Kotona et tarvitse desinfiointiaineita
 • Oikea annostelu on ympäristöteko
  • Ohjeen mukainen annostelu riittää –> yliannostelu ei lisää puhdistustehoa
  • Oikealla annostelulla vaikutat tuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutuksiin
  • Oikealla annostelulla varmistat myös, ettei vaatteisiin jää pesuainejäämiä ja vältyt myös mahdollisilta iho-oireilta.
  • Annostelumitta on hyvä apu

Katso kodinhoitoon liittyvä lyhyt video:

 

Kurkkaa Isoäidin siivousvinkit sivuiltamme.
Katso lyhyt nettiluentomme Vauvaperheen pyykinpäivästä.

Lue lisää siivouksesta kemikaalinäkökulmasta Allergia.fi:stä.


Lastenhuone

Millaisia leluja kannattaa valita lapselle?

 • Suosi kestävää, suosi laadukasta – vähemmän on enemmän.
 • Leluihin liittyy paljon valvontaa ja lainsäädäntöä; ole kuitenkin tarkkana nettikauppojen kanssa
  • Jos verkkokaupan sivut ovat suomeksi, tuotteiden pitää täyttää EU:n vaatimukset.
 • Leluiksi sopivat vain leluiksi tarkoitetut
  • Etenkin pienten lasten lelujen kanssa kannattaa olla tarkkana, kun suurin osa leluista menee vielä suoraan suuhun

Vanhat kännykät ja kaukosäätimet vs. lelut
Esimerkiksi vanhat kaukosäätimet tai puhelimet eivät ole pienelle lapselle leluksi soveltuvia, sillä niitä ei ole tarkoitettu leikkeihin ja niiden ei tarvitse kemikaalinäkökulmasta täyttää leluja koskevaa lainsäädäntöä.

Pehmeät muovilelut vs. puiset, kankaiset ja kovat muovilelut
Pehmeissä muovileluissa on pehmentimiä eli ftalaatteja, joiden epäillään osan olevan hormonitoimintaa häiritseviä. Näin ollen kemikaalinäkökulmasta puiset, kankaiset tai kovat muovilelut ovat parempi vaihtoehto. EU:ssa on oma lainsäädäntönsä leluja koskien ja tämä turvaa kauppoihin päätyviä leluja. Verkkokaupoista, esimerkiksi Aasiasta tilatessa, tulee olla tarkkana.

Lue lisää hormonihäiriköistä Joutsenmerkin sivuilta.

Katso lyhyt video kemikaaleista ja leluista:


Keittiö

Mihin tulisi kemikaalinäkökulmasta panostaa kotikeittiössä, jotta voisi välttää vaaranpaikkoja?

Muovikaapin inventaario
Muoviastioissa kannattaa kiinnittää huomiota merkintöihin. Soveltuuko rasia pakastamiseen tai mikroaaltouuniin? Vanhat, naarmuiset ja vioittuneet muoviastiat kannattaa laittaa pois keittiökäytöstä. Pinnoitteen vaurioitumisen seurauksena astiasta voi vapautua kemikaaleja, joita ei toivota vapautuvan. Toisaalta siellä myös voi pesiä bakteereja.

Muoviastioiden oikea käyttö
Ruoka kannattaa lämmittää muoviastian sijaan suoraan lautasella – näin suojelet muoviastiaa, ettei se vaurioidu kuumuudessa. Samoin eväsrasiasta ei kannata syödä haarukalla ja veitsellä, jottei turhaan naarmuta muoviastian pintaa.

Teflon-pannut
Pinnoite on turvallinen, kun paistinpannun tai vuoan pinta on ehjä ja kun sitä ei kuumenneta yli 200 asteeseen. Jos pinnoite on rikki, vapautuu sieltä per- ja polyfluorattuja yhdisteitä. Niiden on tutkimuksissa todettu häiritsevän esimerkiksi immuunipuolustusjärjestelmää.

 • Näin kuumennat pannun turvallisesti ja suojelet pannun pinnoitetta lämmön aiheuttamilta vaurioilta:
  • Lämmitä teflonpannussa pieni määrä vettä; kun vesi kiehuu, pannu on tarpeeksi kuuma.
  • Kaada vesi pois ennen paistamisen aloittamista.

Lue lisää pakkausten turvallisuudesta täältä.
Asiaa mm. turvallisista astioista löydät Ruokaa turvallisesti -sivuilta.

Videolla asiaa keittiön kemikaaleista:


Ihonhoito

Mitä kosmetiikkatuotteita tulisi raskausaikana välttää?

 • Vaihda voimakkaasti hajustetut tuotteet hajusteettomiin tai ympäristömerkittyihin
 • Vältä esimerkiksi kynsien jatkuvaa lakkaamista tai hiusten värjäämistä.

THL suosittelee, että raskaana olevien ja imettävien tulisi välttää kosmetiikan liiallista käyttöä. Kosmetiikka kattaa sekä ns. meikkituotteet että hygieniavalmisteet. Kosmetiikan käytössä kannattaa noudattaa kohtuutta raskauden ja imetyksen aikana. Raskausaikana ihon pintaverenkierto lisääntyy, jolloin aineiden imeytyminen iholta verenkiertoon voi tehostua. Siten laajoja ihoalueita käsiteltäessä kemialliset aineet voivat imeytyä ihon läpi verenkiertoon. Kosmetiikassa on paljon sellaisia aineita, joita ja joiden vaikutuksia ei ole tutkittu sikiön kehitystä ajatellen.

Onneksi tarpeetonta kemikaalialtistusta onkin helppo välttää omilla valinnoilla. Raskaana ollessa tai imettäessä kannattaa vaihtaa voimakkaasti hajustetut tuotteet hajusteettomiin tai Joutsenmerkittyihin ja välttää esimerkiksi kynsien jatkuvaa lakkaamista tai hiusten värjäämistä.

Lue lisää raskausajan kemikaaleista: THL:n Äitiysneuvolaopas ja Yle Uutisten artikkeli 7.6.2018.

Mitä tuotteita valita pikkulapsille, jotta ei turhaan altista heitä kemikaaleille?

 • Lapsen iho on herkkää – suosi hajusteettomia tuotteita
 • Myös aikuisen ihonhoitotuotteet kannattaa tarkistaa samalla

Katso lyhyt video koskien ihonhoitoa kemikaalinäkökulmasta:


Vaatteiden kemikaalit


Kysymyksiä ja vastauksia kemikaaleista

Alle on koottu kysymyksiä ja vastauksia kemikaaliasioista kotiin, tavaroihin, siivoukseen, keittiöön ja ruoanvalmistukseen liittyen. Vastaajina toimivat Allergia-, Iho- ja Astmaliiton ja Ympäristömerkinnän sekä Marttaliiton asiantuntijat. Kysymykset ja vastaukset pohjautuvat Marttojen kemikaaliaiheeseen teemachattiin.

Leluissa on oleellisinta, että ne on tarkoitettu leluiksi. Tosin keittiön (ehjät) tarvikkeet teflonpannuja lukuun ottamatta ovat varmasti myös turvallisia. Kännykät ja kaukosäätimet eivät kuulu lelulaatikkoon, niitä ei säätele EU:n kohtuullisen tiukka lelulainsäädäntö ja niissä voi olla esim. leluissa kiellettyjä ftalaatteja ja palonsuoja-aineita. Toisekseen pehmeät muovilelut kannattaa jättää väliin, sillä niissä on pehmentimiä, joista useat ovat haitallisia. Ruotsin kemikaaliviranomaiset eivät suosittele ennen vuonna 2007 ostettuja leluja eivätkä EU:n ulkopuolelta ostettuja leluja. Lelulainsäädäntö on nimittäin tiukentunut vuonna 2007.

Ennen vuotta 2007 valmistettuja muovileluja kannattaa ehkä välttää, sillä lainsäädäntö on tuolloin tiukentunut ja vanhempia leluja eivät koske nykyiset tiukat määräykset.

Legot ovat kovaa muovia ja siksi turvallisempia. Tärkeämpää on välttää pehmeistä muoveista valmistettuja vanhoja leluja.

Lasten muovailuvahoissa käytettyihin kemikaaleihin liittyy tiukempia rajoituksia. On hyvä muistaa, että lapsille suunnatut muovailuvahat ovat turvallisia, mutta aikuisen on hyvä valvoa lapsen leikkiä niillä. Esimerkiksi pilailulimat on tarkoitettu yleensä aikuisten käyttöön, eikä niitä koske yhtä tiukat kemikaalirajoitukset kuin lasten muovailuvahoja.

Ihorasvoja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden sisältämiin ainesosiin. Kemikaalikuorman pienentämiseksi voi suosia rasvoja, jotka eivät sisällä hajusteita, väriaineita ja säilöntäaineiden määrä on minimoitu.

Tuubi parempi siinä mielessä, että kosmetiikkatuote on paremmin suojassa mikrobeilta ja tuotteeseen tarvitaan siksi yleensä vähemmän säilöntäainetta. Kosmetiikkapurkin kyljessä lukee aina, kuinka monta kuukautta tuote säilyy avaamisen jälkeen.

Lapsilla kannattaa suosia hajusteettomia tuotteita. Näin vähennetään altistumista hajustekemikaaleille ja hajusteallergeeneille.

Päivittäisessä käytössä vesipesu ja kestorätti/-pyyhe on ekologisempi ja edullisempi vaihtoehto. Reissussa toki kosteuspyyhkeet ovat hyvä ja kätevä vaihtoehto ja myös turvallinen. Lapselle voi valita esimerkiksi tuoksuttoman Joutsenmerkityn tai Allergiatunnuksellisen kosteuspyyhkeen.

Lapsi voi käyttää samoja aurinkorasvoja kuin muu perhe, kunhan suojakerrointa on riittävästi. Valitsisin myös hajusteettoman aurinkorasvan, ettei pieni lapsi turhaan altistu hajusteallergeeneille. Koko perhe voi käyttää lapsille suunnattuja aurinkorasvoja.

Aurinkorasvojen osalta kannattaa miettiä myös ympäristöasioita, sillä ne päätyvät uidessa suoraan vesistöihin. Ympäristömerkittyjäkin vaihtoehtoja löytyy.

Hiusvärien mahdollisista haittavaikutuksista raskauden ja imetyksen aikana on hyvin vähän tietoa. Hiusvärin imeytyminen päänahasta verenkiertoon on vähäistä, mutta imeytymistä voi lisätä päänahan huono kunto. Turhaa kemikaalialtistusta on kuitenkin hyvä välttää raskauden aikana. Myös imetyksen aikana toistuvaa hiusten värjäämistä on hyvä välttää.

Vastaus riippuu osin siitä, haluatko vältellä kemikaaleja ympäristö- vai terveysnäkökulmasta. Terveysnäkökulmasta kärjessä ovat esim. superherkistävä säilöntäaine MI ja hiusvärien PPD.
Ympäristönäkökulmasta ensimmäisenä mieleen tulevat mikromuovit (jotka eivät sinänsä kemikaaleja ole) ja monet kemialliset UV-filtterit (osa hormonitoimintaa häiritseviä ja päätyvät uidessa suoraan vesistöihin).

Kannattaa suosia ympäristömerkittyjä siivousaineita ja jos vielä haluaa välttää enemmän kemikaaleja, kannattaa valita hajusteeton pesuaine.

Pesuainepullot kuuluvat muovinkeräykseen eikä niitä oikeastaan tarvitse pestä. Laita pullo ja korkki erikseen, sillä ne ovat yleensä eri materiaalia. Kun eri muovilaadut saadaan toisistaan erilleen, on kierrätetyn muovin laatu parempi ja uudelleenkäyttö helpompaa.

Voit valita vauvaperheeseen hajusteettoman tai myös allergiatunnuksen saaneen puhdistusaineen. Joutsenmerkin kriteerit takaavat, että ainesosat ovat hajoavia, eivät ole ekotoksisia eikä terveydelle haitallisia aineita herkistäviä hajusteita ja joitakin herkistäviä säilöntäaineita lukuun ottamatta ole.