Kaunis kotipiha on viihtyisä keidas, joka irrottaa ajatukset arkihuolista. Pihan ja puutarhan hoito on myös mukava harrastus, joka käy kuntoliikunnasta. Kauniin kotipihan perustana on suunnittelu, kunnollinen perustaminen ja oikea kasvivalinta. Kun maa on kunnossa ja valoa on sopivasti, kasvit voivat hyvin ja hoito on vaivatonta.

Marttojen puutarha-asiantuntijat auttavat pihan suunnittelussa sekä neuvovat pihan stailauksessa ja hoidossa.

Kasvit tarvitsevat multavan, ravinteikkaan ja sopivasti vettä pidättävän kasvualustan. Siksi maan pintaa joudutaan usein muotoilemaan ja maata parantamaan ennen viljelyn aloittamista ja kasvien istuttamista. Maan muokkauksen ja eloperäisen aineksen lisäämisen myötä multakerros vähitellen paksunee.  Lue lisää maanparannuksesta.

Hävitä monivuotiset rikkakasvit

Monivuotisten eli juuririkkakasvien hävittäminen jo puutarhan perustamisvaiheessa vähentää tulevien vuosien kitkemistarvetta. Monivuotiset rikkakasvit leviävät siementen lisäksi juuri- ja varsisilmuista. Yleisempiä monivuotisia rikkakasveja ovat juolavehnä,voikukka, rönsyleinikki, leskenlehti, valvatit, kortteet ja vuohenputki. Lue lisää rikkakasvien torjunnasta. 

Lannoituksella kasvuvoimaa

Puutarhan kasvit tarvitsevat runsaasti ravinteita kasvuun, kukintaan ja sadon tuottamiseen.  Kevätlannoituksella tuetaan puiden ja pensaiden kasvuunlähtöä, kesällä lannoitetta lisätään runsaasti kukkivien kesäkukkien kasteluveteen ja elokuussa puiden ja pensaiden talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden kukintaa vahvistetaan syyslannoituksella.

Eloperäiset lannoitteet ovat hidasvaikutteisia ja ne vilkastuttavat myös maan pieneliötoimintaa Eloperäisiä lannoitteita ovat mm. kanankakka, hevosenlanta, merilevä, luujauho ja sarvilastut. Lannoitteita voi valmistaa myös itse.  Nokkosesta saa typpipitoista viherkäytettä. Rohtoraunioyrtistä tehdyssä käytteessä on runsaasti kaliumia. Myös maanparannausaineena käytettävässä kompostimullassa on kasvien tarvitsemia ravinteita.

Kivennäislannoitteet ovat nopeasti vaikuttavia lannoitteita. Eri kasviryhmille on kehitetty omat lannoitteensa ja usein jo nimet kertovat käyttötarkoituksen. Ennen lannoitteen levittämistä kannattaa lukea käyttöohje tarkasti, sillä liika lannoitus haittaa kasvua siinä missä ravinteiden puutekin.

puistoalppiruusuistutus_martat
Puolivarjossa ja varjossa viihtyvät alppiruusut istutetaan happamaan maahan. Maanparannukseen käytetään turvetta tai turvepitoista multaa ja savimailla lisäksi karkeaa hiekkaa. Maan pinnan kattaminen kuorikkeella tms.on eduksi, sillä kasvin juuristo on pieni ja lähellä maan pintaa.