Punajuurta (Beta vulgaris var. conditisa) on viljelty Suomessa jo vuosisatoja. Lantun ja nauriin tavoin punajuurta on voitu varastoida talven varalle, sillä se säilyy hyvin kellarissa.

Lukuisat punajuurilajikkeet eroavat toisistaan pyöreän tai pitkänomaisen muotonsa puolesta mutta myös väriltään. Lajikkeiden väri vaihtelee vaaleanpunaisesta tummanviolettiin ja jopa puna-valkoraidalliseen. Keltajuurikin on punajuuren muunnos.

Punajuuri sisältää runsaasti kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Sen sisältämät flavonoidit ovat tärkeitä solujen aineenvaihdunnalle. Punajuuri sisältää foolihappoa ja sen yhdisteitä eli folaattia, jota elimistö tarvitsee solujen uusiutumisessa. Folaatin saanti on suomalaisilla liian vähäistä.

Punajuurten keittäminen

Syksyn ensimmäiset pienet ja mehevät punajuuret kypsyvät kohtuullisen nopeasti. Pane punajuuret pestyinä, mutta kuorimatta kattilaan kylmään veteen. Älä katkaise juurinapaa, jotta väriaineet eivät karkaa. Kuumenna vesi nopeasti kiehuvaksi ja vähennä sitten hiukan lämpöä. Keitä lähes kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja jäähdytä punajuuret nopeasti kylmällä vedellä. Silloin ne pehmenevät sopivasti. Säilytä keitetyt punajuuret jääkaapissa.

Keitetyt punajuuret voi säilöä etikkaliemessä:

  • Xx kg keitettyjä punajuuria
  • 1 l vettä
  • 2 rkl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 10 kokonaista mausteneilikkaa
  • 2,5 dl väkiviinaetikkaa

Kuori punajuuret puhtaaseen lasitölkkiin. Kiehauta vesi, johon on lisätty suola, sokeri ja neilikat. Lisää etikka kiehautettuun liemeen. Siivilöi liemi punajuurten päälle tölkkiin. Säilytä punajuuret jääkaapissa tai kylmiössä.

HUOMAA! Painekeittimessä punajuuret kypsyvät talvella 20 minuutissa, kun muuten keittoaika on noin 40 minuuttia.

Jaa sivu