Lea Sairanen

Lea Sairanen (31.12.1967 Imatra) toimi Marttaliiton hallituksen puheenjohtajana vuosina 20122018. Sairasen marttaura lähti liikkeelle Imatralla hyvin nopeasti vuonna 1994.

Imatralla syntynyt Sairanen on jo kolmas martta suvussaan. Äidinäiti, mamma, oli kotoisin Ruokolahden Jäppilänniemestä ja myöskin martta. Äiti taas toimi pikkumartoissa, mutta jäi toiminnasta pois muutettuaan kotoa ja mentyään naimisiin. Sairanen tutustui itse Marttoihin ensimmäisen kerran vuonna 1994.

Marttaura lähti nopeasti Vuoksenniskan Martoissa liikkeelle, kun vuoden päästä hän oli jo oman yhdistyksensä puheenjohtaja. Vuodet 19981999 hän toimi Etelä-Karjalan marttapiirin hallituksessa ja vuodet 20062011 piirin puheenjohtajana. Marttaliiton hallituksen jäsenenä hän oli vuosina 20092011, joista kauden 20102011 varapuheenjohtajana, ennen kuin tuli valituksi puheenjohtajaksi kolmelle kaksivuotiskaudelle vuosina 20122018.

Kun Sairanen aloitti puheenjohtajana, hänellä oli viisi päälinjausta: Marttojen tuli keskittyä perustehtäväänsä, tasapainottaa talous, vahvistaa järjestöä tulevien järjestötoiminnan muutosten varalta, kasvattaa yhteiskunnallisen vaikuttajan roolia sekä varmistaa, että hallituksen toiminta on motivoitunutta ja antaa järjestölle lisäarvoa.

Sairasen puheenjohtajakaudelle ajoittui vahva digitalisaation kasvu. Marttaliitto kasvatti sosiaalisen median kanaviensa seuraajamääriä ja viestintään panostettiin uudistamalla martat.fi-verkkopalveluksi, jossa on mukana omilla sisällöillään myös marttayhdistykset.

Martat eivät ole vain sukkaa kutovia naisia, vaan marttajärjestö tekee tärkeää työtä monien erityisryhmien parissa. Meillä pitäisi olla enemmän särmää, että osaisimme nostaa itseämme esiin.

Järjestörakenteessa tapahtui Sairasen kaudella muutoksia, kun Varsinais-Suomen ja Satakunnan piirit yhdistyivät uudeksi Lounais-Suomen marttapiiriksi ja Etelä- ja Pohjois-Savon marttapiirit yhdistyivät uudeksi Savon marttapiiriksi. Yhteistyö Marttaliiton ja ruotsinkielisen sisarjärjestö Finlands svenska Marthaförbundin kanssa tiivistyi.

Sairanen sai järjestössä lempinimen matkamartta: Sairanen oli ahkera kiertämään piireissä ja yhdistyksissä erilaisiin tilaisuuksiin kutsuttuna. Puheenjohtajana Sairanen piti aina tärkeänä jäsenten ääntä. Vuonna 2019 hän kiersi tilaisuuksissa Marttojen 120-vuotisjuhlavuoden lähettiläänä. Marttojen asialla Sairanen vieraili kahteen otteeseen myös Afrikassa Marttojen kehitysyhteistyön kohdemaissa.

Työuransa Sairanen on tehnyt mm. turvallisuusasiantuntijana, prosessiteknikkona ja yrittäjänä. Marttaliiton ohella Sairanen on toiminut lukuisissa muissa luottamustehtävissä. Politiikassa Sairanen on ollut mukana vuodesta 2011 alkaen toimien kokoomuksen edustajana Imatran kaupunginvaltuustossa kolme valtuustokautta, sekä myöhemmin Savonlinnan kaupunginvaltuustossa, toimien myös kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana. Sairanen on toiminut Etelä-Savon maakuntahallituksen jäsenenä ja ollut kansanedustajaehdokkaana.

Vuonna 2018 Sairaselle myönnettiin Marttaliiton hakemuksesta Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi. Vuonna 2022 hän sai Marttaliiton kultaisen ansiomerkin.