Baltianpannari

Valmistusohje

Uunissa valmistettu baltianpannari säästää sisätilat rasvankäryltä. Samalla se on mitä helpoin ja hienostunein juhlaruoka. Ohjeesta valmistat pannaria kaksi pienempää, tai yhden ison pellillisen.

Annoksesta riittää isommallekin seurueelle. Osan voit säästää vaikka seuraavalle aamulle – mikään ei ole ihanampaa, kuin sunnuntaiaamun rääppiäiset!

Halutessasi voit jättää myös osan täyttämättä ja täyttää sen vasta tarvittaessa.

4-10 henkilölle, taikina 1 h, täytteet 15 min

Ainekset

6-7 dl kaurajuomaa tai maitoa

25 g hiivaa

2 dl piimää, jogurttia tai kermaviiliä

2 dl tattarijauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

3 kananmunaa

25 g sulatettua voita

Täyte

1 purkki créme fraisea tai kaurafraichea

1 ruukku tilliä

1 luomu sitruuna

mustapippuria ja suolaa

Työvaiheet

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Lämmitä kaurajuomaa ja lisää siihen kermaviili niin, että neste on kädenlämpöistä. Murenna hiiva nesteeseen ja lisää lopuksi kuivat aineet. Anna taikinan levätä vähintään noin tunnin verran huoneenlämmössä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kun taikina kuplii, sekoita munat ja sulatettu voi. Vuoraa uunipelti tai laakea uunivuoka leivinpaperilla ja paista pannaria noin puoli tuntia.

Pese luomusitruuna hyvin ja raasta sitruunan kuori. Vältä raastamasta sitruunan kitkerää valkoista osaa. Sekoita creme fraisen joukkoon kuori sekä sitruunan mehua oman maun mukaan. Saksi joukkoon tilliä, mausta suolalla ja pippurilla.

Kun pannari on jäähtynyt, levitä creme fraiche pannukakun päälle. Täytteeksi sopii hyvin esimerkiksi mäti, graavi- ja savukala, katkaravut, caviart tai porkkala. Yhden pannukakun päälle riittää hyvin noin 50-100 grammaa mätiä ja/tai kalaa.

Viimeistele tillillä, sipulilla sekä mustapippurilla.