Valmistusohje

noin 10 bliniä

2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
  2. Anna taikinan seistä peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2–4 tuntia.
  3. Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen, rasva ja kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuainen.
  4. Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia blini- tai ohukaispannulla molemmin puolin.

    Käytä mietoa lämpöä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä.
    Tarjoa blinit vastapaistettuina ja kuumina erilaisten täytteiden kanssa.
    Perinteisiä täytteitä ovat mäti, sipulisilppu ja smetana.

Mateenmätiä tarjolle

  1. Leikkaa mätipussi auki ja valuta mäti varovasti astiaan.
  2. Vatkaa sitä jonkin aikaa lankavispilällä tai haarukalla, jotta siinä olevat säikeet tarttuvat vispilään.
  3. Pakasta sitten mäti vuorokaudeksi, siten siinä olevat mahdolliset lapamadonmunat kuolevat.
  4. Ennen tarjoilua anna mädin sulaa, lisää suolaa, pippuria, sipulisilppua, smetanaa ja tillisilppua.

    Tarjoa paahtoleivän tai blinien kanssa.
    Tai tarjoa suolattu mäti erikseen ja lisäkkeet erikseen omista kipoistaan.

Ainesosat

  • 2 1/2 dl
    Maito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
  • 10 g
    Hiiva
  • 1 dl
    Kermaviili, rasvaa 6 %, vl
  • 1 1/2 dl
    Jauho, tattarisuurimo tai -jauho
  • 1 dl
    Jauho, vehnäjauho, puolikarkea
  • 1/2 tl
    Suola, pöytäsuola
  • 2 rkl
    Voi
  • 2 rkl
    Voi
  • 20 g
    Kananmunan keltuainen, 34% kananmunan massasta
  • 40 g
    Kananmunan valkuainen, 66% kananmunan massasta

Reseptin ravintosisältö

Energia 127 kcal/annos
  • C-vitamiini 0.4 mg
  • Rauta 0.7 mg
  • Kalsium 49.3 mg
  • Natrium 171.1 mg
  • Kuitu, kokonais- 0.9 g
  • Sokerit 1.8 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 14.7 g
  • Proteiini 3.9 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 3.8 g
  • Rasva 6.4 g
Jaa sivu