Boxty-perunaletut
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/01/martat_kasvisruokamatka_maailmalle_boxty_vaaka_h.jpg
Boxty-perunaletut
Boxty on irlantilainen perunapannukakku, jossa käytetään perunaa sekä raakana että kypsänä. Hyödynnä edellisen päivän keitetyt perunat tai perunamuusi tähän herkkuun. Boxty sopii niin aamiaiselle, päivälliselle kuin vaikka cocktailpalaksikin.
-
Avainsanat:
- Hävikkiherkut
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
Valmistusohje
Taikina:
200 g jauhoista perunaa keitettynä tai 2,5 dl perunamuusia
200 g jauhoista perunaa
3 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
2,5 dl maitoa tai kaurajuomaa
Paistamiseen:
rypsiöljyä
Tarjoiluun:
Vuohenjuusto tai kauravuusto
Satokauden hillo, chutney tai kompotti
- Kuori ja keitä n. 200 g perunaa, kunnes ne ovat pehmeitä. Survo keitetyt perunat hienoksi muusiksi. Vaihtoehtoisesti käytä edellisen päivän keitetyt perunat tai perunamuusi.
- Kuori ja raasta n. 200 g raakaa perunaa raasteeksi. Painele raastetta tarvittaessa kuivaksi talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.
- Sekoita perunamuusi ja -raaste, vehnäjauhot ja suola isossa kulhossa.
- Lisää neste ja sekoita hyvin, kunnes taikina on tasaista. Taikinan tulee olla hieman paksua. Jos taikina on liian jäykkää, lisää hieman enemmän nestettä.
- Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla keskilämmöllä. Voit käyttää lettupannua tai lusikoida taikinaa isolle pannulle ja tehdä haluamasi kokoisia lettuja.
- Paista boxtyja noin 3–4 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.
- Tarjoile boxtyt esimerkiksi juuston ja satokauden hillon tai chutneyn kera.
VINKKI: Viipaloi yli jääneet boxtyt ja paista niistä kiertoilmakypsentimessä (Airfryer) rapeita boxty-sipsejä. Syö ranskalaisten tapaan.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
0.4 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 270 kcal/annos
- Rasva 4.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.8 g
- Proteiini 8 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 48.7 g
- Sokerit 4.1 g
- Kuitu, kokonais- 2.8 g
- Natrium 625.1 mg
- Kalsium 16.3 mg
- Rauta 2.6 mg
- C-vitamiini 8.6 mg
Pääraaka-aineet
-
1.26 cupVehnäjauho, valkoinen
-
1 rklRypsiöljy
-
1 cupMaito 1% rasvaa
-
400 gPeruna, punainen, kuorineen
-
1 tlSuola, pöytäsuola