Espanjalainen perunamunakas
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/05/maukas_arki_perunamunakas_vaaka_h.jpg
Espanjalainen perunamunakas
Maukas perunamunakas, joka maistuu niin lämpimänä kuin kylmänä. Tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa. Voit myös tuunata munakasta oman maun mukaan!
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Kasvikset
- Kasvis
- Maidoton
Valmistusohje
700–800 g perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ dl ruokaöljyä
1 tl suolaa
8 kananmunaa
(mustapippuria)
- Pese perunat. Kuori ne, jos tahdot. Leikkaa perunat noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Viipalointi on helpompaa, jos halkaiset perunan ensin ja asetat sen tasainen pinta leikkuulautaa vasten.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna noin puolet öljystä paistinpannulla keskilämmöllä ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota noin 5 minuuttia.
- Lisää pannuun perunaviipaleet. Ripottele päälle suola ja sekoita. Työntele perunat lastalla tasaiseksi kerrokseksi pannulle. Laske levyn lämpö matalaksi, peitä pannu kannella tai suurella ruokalautasella ja anna kypsyä, kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä, n. 30 minuuttia.
- Riko kananmunat kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla. Lisää mustapippuria, jos haluat.
- Kun perunat ovat kypsiä, kumoa ne pannulta isoon kulhoon. Kaada päälle kananmunaseos ja sekoita.
- Pyyhi pannulta mahdolliset perunan tai sipulin jäämät. Lisää loput ruokaöljystä paistinpannuun ja kaada siihen perunakananmunamassa. Tasoita lastalla. Anna kypsyä keskilämmöllä, kunnes reunat ovat kypsiä ja pinta alkaa olla hyytynyt. Voit myös nostaa munakasta lastalla reunasta ja katsoa, onko pohja kypsä.
- Aseta pannun päälle iso lautanen niin, että sen pohja on ylöspäin. Pidä toisella kädellä lautanen kiinni pannussa. Ota toisella kädellä kiinni paistinpannun kädensijasta ja käännä pannu ja lautanen nopealla liikkeellä ylösalaisin, eli niin, että lopuksi lautanen on alla.
- Nosta varovasti pannu munakkaan päältä ja laita se takaisin hellalle. Liu’uta munakas lautaselta takaisin pannulle niin, että kypsä puoli on ylöspäin. Käytä tarvittaessa apuna lastaa. Paista vielä muutama minuutti.
- Liu’uta molemmilta puolilta kypsä munakas tarjoilulautaselle ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia. Leikkaa lohkoiksi ja tarjoa esimerkiksi salaatin kanssa.
Tuunaa munakas!
Kalamunakkaaseen:
200 g Alaskan seitiä
2 palaa pakastepinaattia
Lisää paloiteltu seiti samaan aikaan perunan kanssa kohdassa 5. Lisää sulanut pinaatti kananmunamassaan kohdassa 6. Valmista muuten ohjeen mukaan.
Hernemunakkaaseen:
0,5–1 ps pakasteherneitä
Lisää jäiset herneet perunamunaseokseen kohdassa 7. Valmista muuten ohjeen mukaan.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
0.79 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 339 kcal/annos
- Rasva 19.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.4 g
- Proteiini 14.2 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 24.7 g
- Sokerit 1.9 g
- Kuitu, kokonais- 2.3 g
- Natrium 708.4 mg
- Kalsium 62.9 mg
- Rauta 2.6 mg
- C-vitamiini 16.6 mg
Pääraaka-aineet
-
1 ripausMustapippuri
-
1 kplSipuli
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
0.2 cupRypsiöljy
-
700 gPeruna, punnittu kuorineen
-
8 keskikokoinenKananmuna, tuore
-
7 gValkosipuli