Fatayer-piirakat
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/01/martat_kasvisruokamatka_maailmalle_nokkospiiraat_fatayer_h.jpg
Fatayer-piirakat
Lähi-idän alueelta tuleva herkullinen fatayer pinaattipiirakka voidaan valmistaa joko filo- tai hiivataikinaan. Tässä versiossa hyödynnämme ihanaa kotimaista nokkosta, mutta täytteeksi sopii myös pinaatti tai vaikka raastettu kesäkurpitsa.
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Maidoton
- Suolainen leivonta
- Vegaaninen
Valmistusohje
4,5–5,5 dl vehnäjauhoja
1 dl hiivaleipä- tai täysjyvävehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
0,5 tl sokeria
1 tl suolaa
2,5 dl vettä tai maitoa
0,75 dl rypsiöljyä
Täyte:
1,5 l tuoretta nokkosta/pinaattia (3 dl ryöpättynä)
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
1 mm mustapippuria
1 sitruunan raastettu kuori (tai 1 tl sumakkia)
Voiteluun:
2 rkl rypsiöljyä
- Sekoita kulhossa jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola.
- Mittaa reilusti kädenlämpöinen vesi toiseen isoon kulhoon. Lisää kuivia aineita vähitellen. Kun puolet jauhoseoksesta on lisätty, lisää 0,5 dl öljyä. Sekoita voimakkaasti. Lisää vielä jauhoja ja alusta kädellä pehmeäksi kulhon reunoilta irtoavaksi taikinaksi. Lisää lopuksi 0,25 dl öljyä.
- Peitä kulho liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, kunnes se on kaksinkertainen.
- Aloita täytteen valmistaminen ryöppäämällä nokkoset. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja upota nokkoset veteen 30 sekunniksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja purista kuivaksi. Hienonna.
- Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa keskilämmöllä. Kuullota, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Lisää ryöpätty ja hienonnettu nokkonen pannulle. Paista, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunan kuorella.
- Kaulitse taikina levyksi. Ota 10 cm muotilla tai isolla juomalasilla taikinasta pyöreitä paloja. Laita noin ruokalusikallinen nokkostäytettä taikinalevyjen keskelle. Nosta reunat kolmesta kohdasta keskelle yhteen, jotta saat kolmion muotoisen piiraan. Paina reunat kiinni. Nipistä kolmion jokaista kulmaa, jotta taikina pysyy kiinni eikä täyte vuoda kypsennyksessä.
- Laita piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kohota 15 minuuttia. Voitele öljyllä ja paista 200-asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes piirakat ovat kullanruskeita. Nauti fatayer piirakat lämpiminä tai jäähtyneinä esimerkiksi
salaatin kanssa.
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki
0.72 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 557 kcal/annos
- Rasva 31.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.9 g
- Proteiini 11.4 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 56.3 g
- Sokerit 2.1 g
- Kuitu, kokonais- 5.4 g
- Natrium 886.2 mg
- Kalsium 187.2 mg
- Rauta 5.9 mg
- C-vitamiini 117.2 mg
Pääraaka-aineet
-
2 rklRypsiöljy
-
1 ripausMustapippuri
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
2 rklRypsiöljy
-
10.5 gValkosipuli
-
1 kplSipuli
-
6.3 cupPinaatti
-
0.3 cupRypsiöljy
-
0.5 tlSokeri
-
2 rklSitruunankuori
-
1 cupVesi, vesijohtovesi
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
1 pieni annos (5.0 g)Hiiva
-
0.42 cupJauho, hiivaleipävehnäjauho
-
1.9 cupVehnäjauho, valkoinen